Vi fick ett brev

Idag skriver DN stort om Micael Dahlens nya bok och i samband med det fick vi ett brev vi vill dela med oss av. Även om brevet är riktat till Micael blir vi såklart nöjda och stolta över att vara med och lyfta viktiga frågor.

Hej Micael, 

Jag vill bara tacka för att du finns och är så inspirerande. Jag läste i morse en intervju med dig i DN och delade den snart med min nu tioårige son.

Utifrån det jag läste i artikeln, finns det stora likheter mellan er två och jag såg direkt att du utifrån din yrkesroll, syn på livet och val i skola och arbetsliv kan utgöra en riktigt god förebild för min son.  Han är diagnosticerad med ADHD, men man har även diskuterat om det handlar om så kallad särbegåvning. I många delar ligger han långt för sina jämnåriga kamrater i skolan, samtidigt som han har svårt med det normativa sociala samspelet, impulskontroll i klassrummet med många frågor och ibland rättningar av läraren (han tog t ex över lektionen om aerodynamik :)), ojämnt humör och ofta ifrågasätter skolsystemet och kraven på HUR man förväntas utföra läxor och andra arbetsuppgifter. 

Eftersom jag som förälder verkligen önskar att han ska få utveckla sin fulla potential och särart, ser jag det som oerhört viktigt att han gör bra ifrån sig i skolan, utifrån uppsatta regelverk, metoder och modeller, så att han får en god, för omgivningen förståelig, plattform att utgå ifrån för sin egen positiva, kreativa utveckling.  Därför blev jag så glad att läsa hur du strävat efter goda betyg och varit ”ubernormal” i de sammanhang som ”krävt” det, för att du sedan ska kunna ha friheten att utveckla din kreativitet och potential i en för dig meningsfull riktning. 

Min son har också långt hår och målar naglarna. Ur ett barns synvinkel blev det därför väldigt lätt för honom att identifiera sig med dig och han kände igen sig så väl i din beskrivning av dig själv.  Vi var överens om att du var en mycket god förebild och någon han kan tänka på, när det känns motigt med läxorna t ex. 

Jag ser fram emot att läsa din nya bok ”Livet på Mars”.

Är du också sugen på att läsa ”Livet på Mars” kan du förhandsbeställa den här.