Samhällsengagerad Malcolm Gladwell

Gladwell_omslag2

Få författare, särskilt inte inom non-fiction eller sakprosa, har varit så inflytelserika på den här sidan år 2000 som Malcolm Gladwell. Det var året som han slog igenom med The Tipping Point och även om inte alla har läst honom så är det få inte som inte har hört uttryck som ”tipping point” eller tiotusentimmarsregeln.

Det hade givetvis varit fantastiskt att ha följt med honom under alla dessa år, men vi på Volante är mycket glada att börja samarbetet just med hans nya bok David och Goliat.

Det är Gladwells mest engagerade och känslomässiga bok. Han tar ställning mot lagar och missförhållanden och agerar mindre som bara en passiv åskådare och berättare. Han berättar om inbördeskriget i Nordirland, om Martin Luther King Jr:s uppror och – i en av de mest minnesvärda passagerna – om läkaren som furiöst kämpade sig framåt för att hitta något som kunde stävja blodcancer. Jag tror aldrig jag har blivit tårögd av någon av hans böcker tidigare, men det hände när jag läste David och Goliat.

Uppdatering: Jan Gradvall i DI Weekend gör en liknande analys. Han skriver: ”jag tycker att Gladwell bara blir bättre. David och Goliat är argare än någon av hans tidigare böcker. Exemplen från amerikanska medborgarrättsrörelsen, konflikten på Nordirland och förföljelsen av judar i Frankrike under andra världskriget framstår som skrivna med blodiga knogar.

Boken skiljer sig på så sätt mot The Tipping Point. Tim Lewis i en intervju i Esquire formulerar det bra: den boken var en produkt av sin tid, millennieskiftet med dotcom-vågen och efter några år då populärkultur hade intagit sin plats på scenen för intellektuell analys. ”Reading The Tipping Point was like listening to an iPod shuffle as it curated an eclectic but inspired selection of tracks. David & Goliath, meanwhile, is most definitely an album.”

Gladwell säger själv i intervjun: “Jag skrev min första bok i trettioårsåldern. Jag kunde inte ha skrivit den här boken i trettioårsåldern. Jag var helt enkelt inte kapabel att göra det som jag kan göra nu.”

Boken fångar i sin samhällsanalys många områden och tangerar liksom tidigare även företagande. Forbes och Inc tar upp just entreprenörsperspektivet och Gladwell berättar i boken om Ingvar Kamprad och Ikea.

Men några likheter kvarstår. Berättandet står i centrum och det är lika underhållande som vanligt. Kanske är det också det som gör att boken fäster. Det är få andra författare vars verk stannar kvar och kommer tillbaka till mig så länge och så ofta som Gladwell. En förklaring återfinns i Pontus Waslings Minnet, fram och tillbaka. Han skriver ju att det är det som engagerar som man sedan kommer ihåg.

Det är på så sätt inte märkligt att Gladwells böcker verkar återberättas mer och leva längre än alla andra titlar i samma genre.