Fyra frågor om frågor till Nicklas Lundblad

liten_7310

Vår verklighet beror av de frågor vi ställer. Våra frågor är de verktyg med vilka vi utforskar världen runt om oss, lär känna varandra och löser allehanda problem. Det är frågor som driver oss att göra nya saker och öppna nya möjligheter. Samtidigt är det oftast svaren som vi koncentrerar oss på i arbetet, i skolan och i vardagen. Svar är viktiga, naturligtvis, men i den här boken ska vi koncentrera oss på frågorna och frågandet och utforska olika sätt att bli bättre på att ställa frågor. Syftet med boken är att du som läsare ska ställa nya, kanske litet besvärligare frågor – och att du ska känna igen dåliga frågor när de ställs till dig.

Vi ställer fyra frågor till Nicklas Lundblad, som hösten 2014 utkommer med en bok om frågor och frågande på Volante förlag.

Vem är Nicklas Lundblad?

Jag är en 41-åring som precis kommit hem från tre år i USA, där jag arbetat med att bygga upp Googles samhällspolitiska analysgrupp. Nu är jag samhällspolitisk rådgivare till Google, och arbetar med yttrandefrihetsfrågor, men från Sverige. Jag är nyfiken, och tycker om att lära mig saker – och lär mig allra bäst när jag skriver och samtalar med andra. Min akademiska bakgrund är brokig, jag har en fil dr i informatik, en fil kand i teoretisk filosofi och en jur kand. Min mamma säger ibland att jag gömde mig på universitetet – hon har inte fel. Men att fråga vem någon är, är inte det alltid en väldigt svår fråga?

Du har blivit utsedd till en av Googles 20 bästa chefer globalt. Hur använde du dig av frågor i ditt ledarskap?

Frågor är det absolut bästa verktyg man har som chef. Vi kan fråga, undersöka och utforska saker tillsammans med frågor – om vi bara svarar på frågor som vi lägger vi en blöt filt över den intellektuella nyfikenheten. Visst, ibland skall man bara svara på frågan och gå vidare, men mycket ofta kan en motfråga när du som chef får en fråga vara ett fantastiskt sätt att lära sig mer, fatta bättre beslut och dessutom passa på att inse när du själv har fel. Jag har fel ofta, och hade aldrig fått reda på det om jag bara svarat på frågor. När jag ställer dem, däremot, upptäcker jag det hela tiden när jag får överraskande svar. Hur hade jag annars fått reda på det?

I ditt Sommar-program i P1 häromåret så pratade du mycket om skrivandet. Varför är skrivandet viktigt för dig?

Jag tror skrivandet är viktigt för väldigt många människor. Vi tänker när vi skriver, vi kan skriva oss ur knepiga beslut, hitta nya insikter och utforska livet i stort med en dagbok, med brev, mejl eller andra skrivformer. Skrivandet hjälper oss att sätta ord på upplevelser som vi annars kanske aldrig skulle förstå. Kanske är det det, att skrivandet är ett sätt att förstå sig själv och andra, som gör att jag är så nyfiken på det. I ett bra skrivande kanske vi också hittar bra frågor?

Finns det några dumma frågor?

Ja, det finns det faktiskt. De du inte ställer – de gör dig dummare alldeles i onödan. Fråga alltid. Var aldrig rädd för att verka dum.

***

Vill du veta mer eller komma i kontakt med Nicklas? Kontakta press@volante.se, eller ring oss på 08–702 15 19.