Den nobelska cocktailparty-effekten

bild

Björn Hedensjö skriver i kommande boken En perfekt natt om fenomenet ”cocktailparty-effekten”:

Om du befinner dig på en fest och talar med den som står närmast är du döv för allt sorl i rummet, du hör bara det din samtalspartner säger – ända tills någon nämner ditt namn i andra änden av rummet. Helt omedvetet har du alltså sorterat massor av röster och ord i rummet, men bara det som bedöms som relevant för dig, i det här fallet ditt namn, passerar filtret till ditt medvetande.

Visst är det märkligt? Att man i ett rum fullt av stök och sorl kan filtrera bort allt som inte är relevant. Igår var jag på plats i Börssalen för att bevittna tillkännagivandet av årets Nobelpristagare i litteratur. Salen var smockfull av journalister, pensionärer och mörkklädda säkerhetsvakter. Stämningen var förväntasfull och alla pratade i munnnen på varandra, kamerablixtarna smattrade och liverapporterande reportrar försökte desperat att uppbåda tillräcklig röststyrka för att höras. ”Klick” låter plötsligt. Alla tystnar. Den ständige sekreteraren Peter Englund har tryckt ner dörrhandtaget och tar klivet ut i havet av journalister. Ett obetydligt litet ”klick”, men det fångar allas uppmärksamhet. Jag hade bevittnat den nobelska cocktailparty-effekten.

Läs mer om cocktailparty-fenomet hos Psykologiguiden.

***

För övrigt säger vi ett stort grattis till Atlas förlag!