Höstens böcker 2013!

Såhär i sommartider vill vi gärna påminna om att det kommer en höst också – en höst full med böcker. Vi går mot vår, utan tvekan, starkaste höst hittills. Böcker om sömn, minnen, engagemang och ledarskap. Och så den skönlitterära giganten Deborah Levys hyllade Simma hem.

Vill du hålla dig uppdaterad kring vår utgivning så är det bästa sättet att följa oss via Facebook eller Twitter. Det går också alldeles utmärkt att höra av sig om man undrar något på info[at]volante.se eller 08-702 15 19. (För recensionsexemplar, maila press[at]volante.se.)

Trevlig läsning!

/ Tobias, Simon & Olle

Ge och ta – Adam Grant

Ge och ta förändrar våra grundläggande föreställningar om hur man lyckas – i karriären och i vardagen. I generationer har vi fokuserat på invidanpassade drivkrafter för framgång: passion, hårt arbete, talang och tur. Men i dagens dramtiskt förändrade värld är framgång alltmer beroende av hur vi är i relation till andra. Ge och ta belyser vad effektivt nätverkande, samarbete, inflytande, förhandling och ledarskap har gemensamt med varandra.

Adam Grant är en av USA:s just nu mest omtalade forskare och Ge och ta toppar listorna i flera länder. Innan han inledde sin forskarkarriär var mångsysslaren Adam Grant verksam som reklambyråchef, simhoppare och professionell magiker.

***

Simma hem – Deborah Levy

När Joe och hans familj kommer till villan i bergen ovanför Nice tycker han sig se ett lik i swimmingpoolen. Men det är en högst levande flicka. Kitty Finch heter hon, en självutnämnd botaniker med grömålade naglar som naken kliver upp ur vattnet och hamnar i centrum för semesterfirarnas intresse. Vad gör hon där? Vad är hon ute efter? Och hur kommer det sig att Joes fru låter henne stanna kvar?

Efter 15 års tystnad gör Deborah Levy, en av Storbritanniens mest uppskattade författare, sitt återtåg i offentligheten. Simma hem har tagit kritiker på båda sidor atlanten med storm och fått dem att tala om allt från Virginia Woolf till Sylvia Plath.

***

En perfekt natt – Björn Hedensjö

En perfekt natt är en bok för folk som sover, inte sover, eller känner någon som gör något av det. Med hjälp av världsledande sömnforskare och de senaste rönen har Björn Hedensjö skrivit den bok om sömn som saknats på området; en bok som ställer fler frågor än de du hittar i vanliga självhjälpsböcker. Varför har kunskap om späckhuggarens sömn varit avgörande för att vi ska förstå människans? Varför stannar tonåringar uppe så sent på natten? Varför kan drömmar vara så bisarra, och vad är de bra för? Hur är det möjligt att begå mord i sömnen? Kan folk verkligen klara sig på fyra timmars nattsömn?

Björn Hedensjö är journalist och författare. Efter att ha jobbat en längre tid på Dagens Nyheter och Dagens Industri sadlade Björn om för att inrikta sig på psykologi. Han sover numera gott om natten.

***

Minnet, fram och tillbaka – Pontus Wasling

Våra minnen skapar framtiden! Allting vi har upplevt och gjort lagras i hjärnan och plockas fram när vi behöver det. Saknar man minne, saknar man också förmågan att ens föreställa sig framtiden. Pontus Waslings bok Minnet, fram och tillbaka förklarar hur vår kreativa hjärna konstruerar dina minnen. Det du tror att du minns bygger ofta på någonting som är sant, men stämmer sällan särskilt väl överens med hur det faktiskt var.

Eftersom nuet är så flyktigt, det där korta korta ögonblicket mellan dåtid och framtid, kan en ökad förståelse för hur ditt minne fungerar göra att du fattar bättre beslut, är mindre orolig och mer kreativ. Det handlar om att leva lite mindre i dina minnen och att göra ”nuet” lite längre.

Pontus Wasling är hjärnforskare och läkare vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

***

Engagemang: Batman, Putnam och jag – Per Grankvist

Är det så att vi är mindre engagerade idag än för några decennier sedan? Har “like”-knappen fått oss att tro att det räcker med att ge en “tummen upp” för att förändra samhället? Varför engagerar vi oss? Och framförallt: Hur skapas engagemang?

I Engagemang: Batman, Putnam och jag tar Per Grankvist med oss på en resa genom statsvetenskap, psykologi och personliga drivkrafter för att försöka förstå engagemangets historia och framtid. I boken smälter vetenskapliga och populärkulturella referenser samman och ger oväntade perspektiv på hur det sätt vi engagerar oss idag skiljer sig från förr, hur engagemangets drivkrafter går att koppla till vår hälsa och vilka effekter en engagerad befolkning har på vårt samhälle.

Per Grankvist är journalist, författare och föreläsare inom områden som hållbarhet, affärsetik och samhällstrender. Han var tidigare hållbarhetsredaktör på Veckans Affärer.

***

För mer information eller begäran om recensionsexemplar, maila press[at]volante.se eller ring 08-7021519.