Fyra frågor till Pontus Wasling

Fyra frågor till Pontus Wasling som i höst debuterar med boken ”Minnet, fram och tillbaka” på Volante förlag.

Vem är Pontus Wasling?

Jag är neurolog och arbetar på Sahlgrenska Universitetssjukhuset där jag möter och hjälper patienter som har en sjukdom där hjärnan påverkas. Hos många av patienterna ser man inte att de är sjuka, men en hjärna som inte kan arbeta friktionsfritt påverkar alla delar av livet.

Du är hjärnforskare – vad forskar du på?

Min forskning handlar om minnets minsta beståndsdelar. Det handlar om hur minnesspåren fastnar i hjärnan och vilka mekanismer som ligger bakom denna fullkomligt fascinerande funktion. Det handlar också om vad som händer när sjukdomar som Alzheimers sjukdom långsamt bryter ned minnena. För att göra det använder jag avancerade mätinstrument som kan plocka upp de små signaler som hjärnan kommunicerar med. Det är inte enkelt – vi känner inte till något som är mer komplicerat än en hjärna.

I din bok skriver du om ”minnets tyranni” – vad menas med det?

Minnen är inte passiva. Hjärnan har inte byrålådor där minnen förvaras för att vi sedan ska kunna plocka ut och använda dem. Minnena är i centrum av tänkandet och varenda tanke påverkas av vad vi tidigare upplevt. Minnena drar oss från närvaron av vad som pågår här och nu och tar med oss på mentala tidsresor. Det är på gott och ont – vi grämer oss över misslyckanden och nederlag, men det är helt nödvändigt för att planera för framtiden. Minnet tyranniserar upplevelsen av det som händer genom att hela tiden pocka på vår uppmärksamhet.

Vad hoppas du förmedla med din bok?

Minnena är bland det käraste vi har och jag vill visa hur de förvandlas när tiden går, hur de skapar bilder av framtiden och hur vi ofta är omedvetna om hur mycket de styr oss. Hjärnan är långt ifrån urskillningslös när den minns. Det är bara en bråkdel av alla upplevelser som sparas och jag vill visa vad det är som sparas och lite om hur det går till. Jag vill också berätta om hjärnans inbygga kreativitet, hur vi gör när vi tar beslut, att alla segrar är arbetssegrar, varför dagdrömmar är bra och varför det ibland är svårt att vara närvarande i nuet.

***

Vill du vet mer eller komma i kontakt med Pontus?

Kontakta Simon Brouwers på Volante: simon@volante.se, 08-702 15 19