Fyra frågor till Björn Hedensjö

björn_4706_web

Fyra frågor till journalisten Björn Hedensjö, som i höst debuterar med boken ”En perfekt natt” på Volante förlag.

Vem är Björn Hedensjö – och hur sover han om natten?

Jag är journalist med bakgrund på bland annat DN, DI och SvD, och blivande psykolog vid Karolinska institutet. Sover bra, men ofta för kort. Jag är en utpräglad kvällsperson och ofta på topp runt midnatt eller senare. Det struntar mina underbara barn i, så dagen börjar ofta rätt tidigt. Å andra sidan älskar jag en lång tupplur på dagen när jag får chansen.

Hur kom det sig att du började intressera dig för sömn?

När jag läste om sömn på KI blev jag helt fascinerad av ämnet. Vi ägnar ungefär en tredjedel av livet åt sömn, och med tanke på det finns det nog inget som är så underrapporterat, eller som folk i allmänhet vet så lite om. Med den vetenskapliga kunskap som nu finns om hur sömn påverkar allt från vikt till känsloliv och minne kan jag tycka att man borde ha lika bra koll på sömn som exempelvis kost. Det triggade min journalistiska instinkt att ta reda på mer.

Vilken tror du är den vanligaste missuppfattningen kring sömn?

Kanske att personer med sen inre rytm skulle vara latare än de med tidig rytm, de som kallas ”morgonmänniskor”, när det bara handlar om individuella skillnader i vilka tider på dygnet vi fungerar som bäst. Eller att kortsovare klarar sig utmärkt på fyra-fem timmar. Test i labb visar att de flesta kortsovare mår och presterar ännu bättre med längre, mer genomsnittliga nätter, även om det finns individuella variationer och självklart även extremer.

Vad hoppas du förmedla med din bok?

Med kunskap om sömn har man alla förutsättningar att leva ett bättre liv. Dessutom är sömnens värld full av bra historier, och sådana har ju ett egenvärde. Boken ska vara rolig att läsa.

***

Vill du veta mer eller komma i kontakt med Björn?
Kontakta Simon Brouwers på Volante: simon@volante.se, 08-702 15 19