Vart säljs eböckerna egentligen?

Såhär skrev vi för en dryg månad sedan:
”Apple iBooks är den största återfärsäljaren av eböcker idag. Så ser det i alla fall ut om man tittar på våra försäljningssiffror från december förra året. Som vi tidigare rapporterat om har vi under hösten och vintern experimenterat med prissättning av vår titel ”MONSTER” av Micael Dahlén som ebok (läs mer om det här och här).

Vi blev glatt överraskade när vi tidigare i veckan fick försäljningsstatistiken från Apple iBooks för december förra året. Glada, och förvånade. Det visade sig att iBooks krossat allt motstånd från andra återförsäljare, och ”utan att ens försöka”, som det står i rubriken. iBooks har nämligen inte officiellt lanserats i Sverige ännu, och företaget har (vad det verkar) inte lagt en enda krona på marknadsföring av sin nyöppnade webbutik. Inte heller har svenska förlag varit särskilt aktiva med att få in sina titlar i den nya försäljningskanalen – i skrivande stund finns 424 tillgängliga för köp på iBooks, då ska också tas med i beräkningen att många av dessa är äldre titlar där upphovsrätten har utgått, t.ex Strindberg, och en hel del är självutgivet som har hittat in i iBooks genom t.ex Smashwords. Siffran var dock betydligt lägre i december då vi var nästan ensamt svenskt förlag med titlar i iBooks. Nedan en sammanfattning av försäljningen i december, noterbart är att iBooks har halva marknaden och Adlibris endast står för 10%.”

Nu har vi fått försäljningsstatistiken från januari:
Antal sålda ex av ”Monster” i januari:
Via Elib: 46 försäljningar
Via iBooks: 255

Antal sålda ex av ”Nedkopplad” i januari:
Via Elib: 4
Via iBooks: 48

Fortsätter det såhär måste branschen på allvar börja räkna med iBooks – det är fortfarande mycket få nya svenska titlar uppe. Och det kanske är dags att redan nu inkludera deras försäljning i statistiken för sålda eböcker?