Eboksexperimentet del 3: Utan att försöka – iBooks störst i Sverige?

Så ser det i alla fall ut om man tittar på våra försäljningssiffror från december förra året. Som vi tidigare rapporterat om har vi under hösten och vintern experimenterat med prissättning av vår titel ”MONSTER” av Micael Dahlén som ebok (läs mer om det här och här).

Vi blev glatt överraskade när vi tidigare i veckan fick försäljningsstatistiken från Apple iBooks för december förra året. Glada, och förvånade. Det visade sig att iBooks krossat allt motstånd från andra återförsäljare, och ”utan att ens försöka”, som det står i rubriken. iBooks har nämligen inte officiellt lanserats i Sverige ännu, och företaget har (vad det verkar) inte lagt en enda krona på marknadsföring av sin nyöppnade webbutik. Inte heller har svenska förlag varit särskilt aktiva med att få in sina titlar i den nya försäljningskanalen – i skrivande stund finns 424 tillgängliga för köp på iBooks, då ska också tas med i beräkningen att många av dessa är äldre titlar där upphovsrätten har utgått, t.ex Strindberg, och en hel del är självutgivet som har hittat in i iBooks genom t.ex Smashwords. Siffran var dock betydligt lägre i december då vi var nästan ensamt svenskt förlag med titlar i iBooks. Nedan en sammanfattning av försäljningen i december, noterbart är att iBooks har halva marknaden och Adlibris endast står för 10%.

Återförsäljare Antal sålda titlar Andel av marknaden (%)
iBooks 98 st 49 %
Dito 60 st 30 %
Adlibris 20 st 10.5 %
Bokia 17 st 9 %
Addbooks 2 st 1 %
Muntligt 1 st 0.5 %
Totalt 198 st 100%
Totala intäkter för ”MONSTER” i december
iBooks 1356 kr
Övriga ebokhandlare (distribution via eLib) 1500 kr
Totalt 2856 kr

”MONSTER” hade under hela december månad f-priset 15 kr (priset handeln betalar, men vi har nu höjt det – läs om varför här), vilket gav ett utpris runt 29 kr (på exempelvis Dito). Utpriset i iBooks var detsamma, alltså 29 kr.

Intäkt per såld bok
iBooks 13.8 kr
Övriga ebokhandlare 15 kr

Med ovanstående i åtanke tycker vi på Volante att det är dags för Svensk Bokhandel att börja räkna in försäljningen som sker via iBooks i sina topplistor. ”MONSTER” var inte med på topplistan för december 2011 (198 sålda böcker, iBooks 98 och eLib 100), däremot låg den på plats tolv i januari 2012 med endast 46 sålda titlar. Någon försäljningsstatistik för iBooks i januari har vi ännu inte, men boken har legat kvar på topplistan och ligger i skrivande stund på plats två i kategorin ”Top Paid”.

Slutsatsen: vi räknar med att iBooks drar ifrån sina konkurrenter ytterligare under januari månad, och kanske även under årets kommande månader. Åtminstone när det gäller försäljningen av ”MONSTER”.

Låt oss återkomma i frågan!

Olle Grundin
Volante