Låna en boksingel!

Nu finns nästan alla våra boksinglar tillgängliga för lån via de olika bibliotekens e-bokstjänster, till exempel här via Stockholms Stadsbibliotek. Tänk dig att du läser en intressant bok av Sven-Eric Liedman eller är på en inspirerande föreläsning med Evelina Wahlqvist, och i efterhand vill ha ännu mer. Då ska du läsa en boksingel.

Ersättningsnivåerna för utlåning av e-böcker har länge varit en het potatis. Bibliotekstjänst har en fast taxa för utlåning av e-böcker: förlagen får en tia per bok. Det är normalt sett en ganska blygsam ersättning, men det är spännande att se hur detta nu fungerar i samband med våra boksinglar – vi får ju lika mycket när vi lånar ut en hel bok som vi får när vi lånar ut ett enstaka kapitel. Och eftersom vi, som vi bloggat om tidigare, vill hålla nere priserna på våra boksinglar har ett f-pris (pris till återförsäljare) på 5 kr innebär det att vi får dubbelt så mycket när vi lånar ut en titel som när vi säljer en titel.

Sist vi gjorde en jämförelse mellan vår utlåning och försäljning via Elib så visade det sig att nästan 90 % av alla transaktioner kom från utlåningen. Det ska bli spännande att se om singlarna hamnar på samma nivåer. Du kan låna singlarna gratis på ditt närmaste bibliotek eller köpa dem på Adlibris eller Bokus.

Simon Brouwers
Projektledare och redaktör på Volante