”Gratis? Om kvalitet, pengar och skapandets villkor”

Dramatik har inte saknats. Bloggbävningar. Demonstrationer. Nya organisationer. Mängder av nya förkortningar, från FRA till AFK. En utdragen rättsprocess, som stora delar av världen följt. Piratpartiet som vinnare i EU-valet.

Det har skrivits spaltmeter om detta, inte minst på webben. Men diskussionen kring upphovsrätt, internet och skapandets villkor är ofta polariserad, fastlåst som ett skyttegravskrig.

Den här essäsamlingen – som blir tillgänglig i augusti – vill lägga bort utropstecknen och undersöka marken mellan skyttegravarna, genom att diskutera konsekvenser av olika avvägningar. Därför sätter vi ett frågetecken efter ”gratis”. Det är också viktigt att tala bortom särintressen.

Skribenterna utgörs av både journalister, artister, forskare och entreprenörer: Andreas Ekström, Isobel Hadley-Kamptz, Daniel Johansson, Linda Skugge, Jan Rosén, Martin Rolinski, Andrea Renda (Belgien), Anders Rydell, Per Strömbäck (redaktör), Martin Walfisz och Sara Öhrvall. Dessa representerar flera olika perspektiv, inklusive några som inte hörts tidigare.
För att förbeställa boken, besök bokengratis.se.