Nextopia

HUR KAN GRAPEFRUKT SMAKA APELSINJUICE? Varför är man lyckligare före giftermålet än efter? Hur kan iPhone utses till världens bästa telefon innan den nått handeln? Varför satsar filmbranschen på trilogier?

Svaret är förväntningar. Förväntningar har också lett till att imorgon blivit viktigare än idag. I en tid när allt är tillgängligt har vi blivit allt mer intresserade av vad som väntar runt hörnet.

På så sätt har vi byggt ett förväntningssamhälle där vi rusar mot nästa jobb, nästa sak, nästa dejt. Vi strävar mot ett nextopia som lovar att nästa vad-som-helst är bättre än någonting vi upplevt tidigare. I Förväntningssamhället finns det gott om möjligheter för att bli lycklig. Samtidigt har det aldrig varit svårare att förbli lycklig.

Den här boken hjälper dig att förstå hur utvecklingen påverkar allt från hur företag värderas och bör arbeta, till hur värderingar och kontaktannonser förändras. Med såväl nya begrepp och teorier som sex, droger och rocknroll naturliga uttryck för människans drifter tar författaren med dig på en resa framåt, som aldrig slutar.

Några slutsatser är:

  • Lär aldrig av dina misstag.
  • Lev som idag inte finns.
  • Du är aldrig bättre än din nästa grej.

RÖSTER OM NEXTOPIA

Boken nöjer sig dock inte med att lista exempel på hajpade lanseringar. Genom en rad kvantitativa intervjuer lyckas Micael Dahlén även visa hur vi ser på framtiden i dag.
Jonas Leijonhufvud, Dagens Nyheter

Handen på hjärta, ingen varumärkesägare kan läsa Handels-professorn Micael Dahléns ’Nextopia’ om förväntningssamhället, utan att bli lite nervös.
Pontus Schultz, Veckans Affärer

Micael Dahlén är 2000-talets mest intressanta och kreativa tolk av konsumenten och samtiden. I mina ögon är han akademikervärldens svar på Max Martin, och ’Nextopia’ är hans senaste världshit. Mina förväntningar på honom blir allt högre – jag ser med spänning fram emot hans nästa stora insikt om oss konsumenter.
Johan Sjökvist, vd Starcom Sverige

’Vi slutar inte att springa om vi inte når vårt mål snabbt, vi behöver inte ens kunna se det. Vi fortsätter att springa.’ Han skriver ju om mig.
Linda Skugge