I delningsbil mot sommaräventyr

  • 3 min

Ett av mina bästa minnen den här sommaren kommer att bli från bakluckan på en gammal Volvo.

Jag och min sambo pratar semesterplaner. Någon utlandsresa är det inte tal om, men en liten roadtrip kanske vi kan göra? Skåne och Västkusten? Problemet är bara att vi inte har någon bil. Bensinmackarnas hyrbilar är bokade. Vi är inte direkt ute i god tid, men i appen Snappcar hittar jag flera alternativ i närheten av där vi bor. När jag för något år sedan försökte att hyra en bil från en privatperson fanns det bara ett par bilar att välja på, men nu verkar fler ha fått upp ögonen för möjligheten. Utbudet har definitivt växt sedan jag senast kollade!

Det verkar logiskt. Att äga en bil är dyrt, och om man inte använder den ofta kan man ju passa på att låta någon annan använda den. Bil måste vara en av de saker som det är störst vits att dela på. Oavsett om man nu väljer en modern bilpool där man har tillgång till nya bilar precis när man behöver det, eller ett budgetalternativ som det här. Eller helt enkelt äger en bil ihop med grannen?

Många av de nyare bilarna är bokade. Men en automatväxlad vinröd Volvo 940 kombi med ”största bakluckan på marknaden” från 1992 är ledig de dagar vi vill åka. Fast en bensinslukande, nästan veteranbil låter inte som något man kör ett par hundra mil i.

Som att köra en atlantångare

Bilens ägare visar sig vara supertrevlig. Visst får vi ta ut bilen på en längre resa om vi vill, men mest används den för transporter inom Uppsala. Han berättar att många av dem som hyr är studenter som ska flytta och verkar genuint glad att kunna stå till tjänst med sin gamla bil. Det framgår också av de typ femtio femstjärniga omdömen han har.

Förresten visar väderprognosen regn och kyligt väder i södra Sverige. Kanske kan vi hitta något närmare?

Inte så långt från Nynäshamn ligger Torö stenstrand. Känt som ett av de bästa surfställena i Sverige. Dit har jag velat åka i flera år. Och nu när det varit blåsigt ett tag kanske vi kan ha tur att få se lite vågsurfing?

Vi packar in spritköket, sovsäckar, madrasser och vattendunkar. Att få plats med bagaget är inga problem i den här bilen som mest känns som att köra en atlantångare. Strax innan vi är framme ser vi en skylt om rökt fisk och bestämmer oss för att spara burkgulaschen till en annan dag.

Vi bäddar i bilens baklucka

Sista biten är grusväg mellan tallar. På en liten parkering med utedass står husbilar uppradade. Handdukar hänger på tork mellan träden. Femtio meter framför oss ligger havet.

Vi går ner till stranden. Det är soligt, men blåsigt och fina vågor. Vi rullar ut varsitt liggunderlag på klapperstenarna och tillbringar större delen av eftermiddagen med att bara ligga och lyssna på havet och titta på surfarna. Till middag blir det kokt potatis och nyrökt fisk. Vi sitter på en liten drivvedsplanka lagd över två stenar och äter.

Sedan bäddar vi med våra liggunderlag och sovsäckar i bilens baklucka. Det blir faktiskt jättebekvämt. Och väldigt billigt, med både resa och övernattning för 295 kronor plus bensin för oss båda.

Jag vaknar tidigt på morgonen och kikar ut genom fönstret. Någon av våra grannar har tagit vara på gryningsljuset och kränger av sig en fuktig våtdräkt. Försiktigt öppnar jag dörren för att inte väcka min sambo. Jag tänder upp Trangiaköket. Kokar en kopp te, lyssnar på havet och steker pannkakor. God morgon, frukosten är serverad! Vart åker vi idag?