Mattias Beijmo

Mattias Beijmo är författare, digitaliseringsexpert och föreläsare med över 20 års erfarenhet av att arbeta med data, digitalisering, demokrati och samhälle på högsta strategiska nivå, både i Sverige och utomlands. Han har en examen i internationella relationer från Freie Universität i Berlin och har jobbat med digital transformation för såväl näringsliv som myndigheter.

För Volante har han skrivit reportageboken De kan inte stoppa oss (2018), om den nya digitala vapenindustrins konsekvenser. Boken berättar han mer om här.

De flesta som lyssnat till Mattias Beijmos föreläsningar har denna sak gemensamt: de lär sig varje gång något nytt. Läs mer om hans föreläsningar här.

Föreläsningar

Vi vågar nog påstå att det är få i Sverige som arbetat med att analysera svenskarnas digitala beteenden och anlitats för strategiska råd om digitalisering under så lång tid som Mattias Beijmo. Publik runt om i världen har roats och oroats av hans föreläsningar som passionerat krockar internetutvecklingens alla möjligheter rakt in i livsöden och historier från de som upplevt digitaliseringens baksida.

Det digitala uppvaknandet – sanningen om ditt uppkopplade liv

Du är alltid uppkopplad. Du har dina vänner, dina arbetsuppgifter och all världens information i din hand. Din smartphone och apparna i den har totalt förändrat ditt sätt att leva.

Ditt digitala liv skapar data, massor av data. Och data är utan tvekan den nya oljan. Datan om dig är för företag, myndigheter och politiska mer värdefull än något annat. Det är numera många som kartlägger dina åsikter, behov och ditt rörelsemönster. Den enorma mängd information din smartphone ger dem, gör att de kan ta reda på saker om dig som du knapp reflekterat över själv. Saker du tidigare var ensam att veta om dig själv – vet nu även sådana som Mattias Beijmo.

I Sverige är vår demokrati stark och vår tilltro till myndigheter likaså. Men om våra politiska ledare byts ut – vad händer då med din data? Vad tänker de göra med kunskaperna om ditt liv? Den skärmbaserade interaktionen är ett tveeggat svärd. Vi får tillgång till nya upplevelser och en mer uppkopplad värld med ständigt nya möjligheter. Men gör den oss samtidigt beroende? Bereder den vägen för hat, hot och en allt mer polariserad värld?

Mattias Beijmo har i flera decennier arbetat med att analysera människors digitala liv. Han har sannolikt analyserat just dina scrollrörelser och tangenttryckningar. Men när han såg de dödliga konsekvenserna av de teknologier han använt för att analysera oskyldig data, fick han ett uppvaknande. Välkommen att vakna upp du med!

 

Allt du måste veta om data

Oavsett om du sitter i en ledningsgrupp där digitaliseringen är en av era viktigaste frågor, eller om du är en av alla miljarder internetanvändare därute så behöver du börja ta beslut utifrån helt nya grunder.

Allt mer i våra liv blir till ettor och nollor. Följden är att människor och organisationer behöver skydda sin personliga integritet och få bättre koll på de allt mer komplexa frågorna om it-säkerhet. Vet ni inom er verksamhet hur ni gör det? Känner ni till de verktyg som finns och vad ni absolut bör undvika? Har ni koll på hur de stora internetgiganterna använder er data? Mattias berättar i denna föreläsning och detta och om den verktygslåda ni behöver för att skydda såväl individer som företaget från nya metoder för digital avlyssning.

Er verksamhets datadrivna marknadsföring och personifiering av appar, webbplatser och andra kommunikationskanaler ökar. Risken är stor att ni använder era målgruppers data på ett sätt som potentiellt sett kan rasera förtroendet för er. Att hitta balansen mellan att använda data för att fortsätta optimera marknadskommunikation, kundnytta och affärsverksamheten i stort, och samtidigt ta hänsyn till det ständigt ökande kravet på integritet från internetanvändarna, blir alltmer affärskritiskt.

Pressbilder

 

Foto: Lisa Mattisson

Skriv ut sidanSkriv ut sidan