Mattias Beijmo

Mattias Beijmo är författare och digitaliseringsexpert som numera arbetar med strategi och analys främst för icke-vinstdrivande organisationer i Sverige och utomlands.Han har en examen i Internationella Relationer från Freie Universität i Berlin och har tidigare jobbat med digital transformation för såväl näringsliv som myndigheter. Mattias Beijmo har tidigare givit ut boken Båt 370 tillsammans med Annah Björk, och arbetat aktivt med flyktingars situation i Medelhavsområdet.

För Volante har han skrivit reportageboken De kan inte stoppa oss,om den nya digitala vapenindustrins konsekvenser. Boken berättar han mer om här.

Läs mer om Mattias Beijmos föreläsningar

Föreläsningar

Digital, och säker?
Självfallet har digitaliseringen inneburit mycket gott för såväl individen som samhället, och att det kommer med en kostnad i form av målsökande annonser och en spöklik förmåga att förstå vad du vill köpa just idag är egentligen inget märkligt.
 
Den digitala utvecklingen har dock sprungit ifrån oss: samma data som styr annonsinnehållet blir ett verktyg för stater såväl som hackers och andra organisationer att såväl påverka som övervaka. Genom kraftfull artificiell intelligens blir data om dig som medborgare och kund till ett mönster som berättar om vart du är på väg, dina värderingar och åsikter och saker du helst inte delar med andra. När du läst klart detta, kommer ditt nästa klick, ditt nästa ”like” och nästa Google-sökning fångas upp med hjälp av sofistikerade digitala vapen, övervakningsverktyg tillverkade i en miljardindustri där Sverige leder utvecklingen. Och givetvis händer allt detta även företag och organisationer.
 
Mattias Beijmo har själv använt digitala hjälpmedel för att med andra koordinera räddningsinsatser på Medelhavet. Han har arbetat med samma verktyg för att följa människors interaktioner som Assad och Löfvén använder för att övervaka sin respektive befolkning och hackat Wifi:t på Bokmässan under självaste föreläsningen för Grävande Journalister för att visa hur lätt det är att följa människors datatrafik om de inte skyddar den. Det gäller såväl i privata som professionella sammanhang – digitaliseringen av våra liv har inneburit att du kan utgå från att det du gör och säger hamnar hos någon du inte visste får data och information.
 
Mattias Beijmo föreläser på ett tydligt och skrämmande sätt berättar om metoderna och konsekvenserna av ditt användande av Facebook, Google och internet i stort. Trots det allvarstyngda ämnet det underhållande och anpassat för att ge dig insikter och kunskaper du definitivt inte hade tidigare. Du får direkt användbara råd om hur du inte bör göra med företagets information och vilka kanaler du inte ska använda i konversationer du vill hålla för dig själv.
 
Mattias Beijmo har arbetat i över 20 år med digitalisering och internetteknologi. Han har ansvarat för den digitala transformationen hos bland annat banker, medieföretag, statliga myndigheter och är en mycket flitigt anlitad talare inom området. 

Pressbilder

 

Foto: Lisa Mattisson

Skriv ut sidanSkriv ut sidan