Utkommer i april 2021

Arkivism: En handbok Hitta, spara och organisera för framtidens historieskrivning

#Arkivism

Vi lever i en unik tid och snart är den historisk. Vad kommer framtiden att minnas av allt vi skapar, startar, driver, kämpar för, vårdar och älskar?

Att kvinnorna saknas i den breda historieskrivningen vet vi — nu är det dags att ändra på det. För visste du att det kommer se lika illa ut om hundra år, om vi inte gör något?

Arkivism: En handbok är en praktisk och inspirerande handbok i hur vi alla kan vara med och hjälpa framtiden till en historieskrivning som speglar verkligheten. Dels genom att hitta kvinnorna som döljer sig i våra arkiv, och dels genom att arkivera oss själva och andra för framtiden. Den här boken är för alla som vill bidra med kvinnors berättelser till och från arkiven.

Tänk på kvinnorna i ditt liv; din kompis som är aktiv i en förening, din släkting som alltid skrivit dagbok, hen som driver ett viktigt konto på instagram eller på entreprenören. Tänk på allt du själv gör. Sparas inget av detta faller det snart ur historien. Vad kan du lämna efter dig till kommande generationer? Vad kan du säkerställa att framtiden kommer att hitta när de ser tillbaka på oss?

Det är dags för #Arkivism.

Boken innehåller bland annat:
– Steg-för-steg guide för att hitta kvinnor i arkiven.
– Steg-för-steg guide för hur du sparar dokument för en framtida arkivering.
– Hur du bäst bevarar digitala dokument och handlingar.
– Frågor att ställa till mamma, mormor, farmor eller annan person du vill arkivera.
– Vad som är intressant för arkiven och hur du organiserar ditt arkiv.
– Vart du kan vända dig för att arkivera ett personarkiv eller föreningsarkiv.

I boken skriver historikern Mia Skott om hur vi gör för att hitta kvinnor i arkiven. Arkivarierna Marie Steinrud och Lisa Qviberg guidar steg för steg hur man skapar ett arkiv och om vad som ska och kan ingå. Lars Illshammar skriver om hur arkiven är lika viktiga som infrastruktur och mer kunskap och fler tips får du av Anna Götlind, Fatima Bremmer, Ida Östenberg, Johanna Berg, Karolina Ramqvist, Katarina Pirak Sikku, Kristina Lindström, Lisbeth Larsson, Mats Hayen, Petra Bauer och Rafaela Stålbalk Klose, genom intervjuer gjorda av Sara Martinsson.

Här finns boken

Förstautgåva
Finns på Volante-shop Adlibris Bokus eller i din lokala bokhandel.