”Vi visste båda att han skulle dö”

Volante ger ut DöBra Kortleken i samarbete med forskningsprogrammet DöBra på Karolinska Institutet. Här berättar Lena, en av dem som använt kortleken inom ramarna för DöBra-programmet, om att använda kortleken tillsammans med en döende anhörig. 

Jag använde korten tillsammans med min pappa. Vi visste båda att han skulle dö inom en mycket snar framtid och jag frågade om han var intresserad av att titta på korten.

Valde ut fem kort utan att tveka

Pappa satt vid köksbordet och var fruktansvärt trött och bläddrade igenom kortleken raskt och valde ut fem kort utan att tveka. Han orkade inte prata så mycket efter det men vi kunde prata om korten lite senare. ASIH [Avancerad sjukvård i hemmet, red. anm.] fick se de utvalda korten och frågade särskilt om korten ”Att ha förtroende för min läkare ” och ”Att inte bli kopplad till medicinska apparater”.

Det var bra att de klargjorde vad han menade med medicinska apparater för det gjorde att vi förstod att pappa ville vara smärtfri och skulle acceptera den morfinpump som sattes in någon dag senare när han inte längre orkade prata och att han kände sig trygg med läkarkontakten.

Hjälpte oss barn att förstå

Korten som handlade om att inte vara till en belastning för sin familj hjälpte oss barn att förstå varför pappa valde att tillbringa sitt sista dygn på en palliativ enhet tillsammans med oss barn.

Det var helt odramatiskt att använda korten och de hjälpte oss att ha fokus på de saker som var viktigast för pappa hans sista vecka i livet.

IMG_4216Det här var korten han valde.


DöBra Kortleken har använts för att förbättra vård i livets slutskede, men finns nu tillgänglig för allmänheten. Du hittar den på bokus och adlibris. För vårdenheter, organisationer och företag med förfrågningar om kortleken, kontakta elina@volante.se