Yrke: creative
- 2 min
Ibland får jag frågor om det här med att ha kreativitet som yrke. Reklambyråer är ju utmärkta på att ta patent på kreativitetsbegreppet, och där jag jobbar nu är min titel liksom creative. Det kan man ju tycka vad man vill om, men det är ändå mitt jobb att hitta på grejer. Vissa som frågar tycker att det verkar skitsvårt och framför allt ångestladdat. Tänk om man inte kommer på något, liksom? Det händer så klart, precis som att alla ibland har en dålig dag på jobbet. Men jag skulle säga att det händer mycket mer sällan än vad man kan tro. Det tror jag beror på två saker.
För det första: Det är inte så himla svårt att vara kreativ. De allra flesta människor är det jämt, det är bara att de inte tänker på det. När jag pluggade på Handels till exempel var de många som uppfattade sig själva som väldigt logiska, rationella, vänster-hjärnhalva-människor, och därmed inte alls kreativa. Men i backspegeln tycker jag att det var helt fel. Många som jobbar med ”okreativa” yrken som ekonomi måste hela tiden komma på nya lösningar på problem, trixa med budgetar, och inte minst få ihop ett liv och en karriär. Precis samma sak gäller naturligtvis personer som jobbar som sjuksköterskor eller lärare. Kreativiteten sitter inte i yrkesrollen, utan i hur man tar sig an den. Men de små kreativa grejer man gör hela tiden tänker man inte ens på, för det är bara så man tänker. Vilket leder oss till
För det andra: Att vara reklamkreatör, eller skribent, eller konstnär eller modeskapare eller något annat mer traditionellt kreativt yrke är just det: ett yrke. Man lär sig. Det är naturligtvis jättesvårt att sätta sig ner och för första gången komma på en helt unik idé till en reklamfilm för sportskor. Men ju längre man jobbar, desto lättare blir det. Man lär sig tips och tricks, men framför allt lär man sig ett tankesätt. Sen finns ju alltid risken att man fastnar i gamla mönster, men det finns tricks för att ta sig ur det med. Därför kan man komma in på jobbet varje dag och skriva ÄNNU ett blogginlägg och hitta på ÄNNU en mobilapp. Eller vad det nu är man ska göra.
Jag tror att min stora poäng är: var inte rädd för att prova en ”kreativ” arbetsuppgift eller hobby för att du tycker att det verkar svårt att vara påhittig. Om du är intresserad kommer du att lära dig. Alla har det i sig, det är jag helt övertygad om. Man måste bara låta det ta lite tid.