Vuxendagiset

  • 1 min

New York anses av vissa vara en hård och tuff stad. Och visst. Det låter jättemycket hela tiden, taxibilarna kör som idioter, folk står gråter högljutt på gatan och efter några månader höjer man inte ens på ögonbrynen åt att någon snubbe står och spelar golf på refugen i korsningen Spring/Lafayette.

Men samtidigt. Jag har svårt att tänka mig någon stad som curlar sina invånare mer. Nicke Bergström brukar referera till New York som ett gigantiskt vuxendagis, och i det har han helt rätt. Man behöver aldrig ha tråkigt. Och framför allt behöver man aldrig göra något man inte vill. Så länge det finns lite pengar i plånkan är ingen uppgift för liten för att läggas ut. Man kan helt enkelt gå igenom ett helt liv utan tillstymmelse till livspussel.

Det leder till några fantastiska saker. Till exempel är folk här nästan aldrig stressade, sura eller bittra. Förbannade, visst. Men den där pyrande gnälligheten är väldigt långt borta. Eller att man kan sitta på en bar och bli lite hungrig och beställa vilken mat som helst från vilket ställe som helst och få den levererad till bordet där man sitter. Eller att dog walker faktiskt är ett yrke.

För eller senare kommer man säkert att tröttna på den här pseudovärlden. Men än så länge är jag väldigt glad att tvättstugetid inte finns i den new yorkiska ordboken.