Vem vill bli Miljöpartist?

  • 2 min

I går var det alltså premiär för Miljöpartiets lokala New York-grupp. Tusen tack för alla snälla mail, tweets och meddelanden! Som jag skrev igår vet vi inte riktigt vad det här kommer att leda till, men man måste ju börja i någon ända och snöret har två eller hur det nu var.

Lite på Twitter och lite i kommentarerna till den här höjdes ganska snabbt ett antal ögonbryn när det gäller faktumet att det är jag och Max som har startat den här gruppen. Borde man verkligen kunna vara miljöpartist om man jobbar med reklam? Reklam uppmuntrar ju till konsumtion. Det funkar inte, tycker vissa.

Jag tycker att det är en intressant frågeställning som förtjänar några rader här också. Den är intressant för att den är komplex. Komplexa frågor blir inte så snygga blogginlägg, men jag ska göra mitt bästa. Jo, jag tycker att jag kan jobba med reklam och ändå engagera mig i Miljöpartiet eftersom:

1. I princip alla yrken är dåliga för miljön. Men det är inte jobben det är fel på, det är systemet. Om inte reklamare får tycka att miljöfrågor är viktiga, vem får då tycka det? Någon som jobbar på Volvo? På H&M? På IKEA? På ICA? De är alla företag som på olika sätt bidrar till miljöförstöring. Vad säger vi om en läkare som skriver ut p-piller som i förlängningen förgiftar insjöar, får hon vara med? Jag tror att miljöfrågans största nackdel är att den gör det så lätt att peka finger, eftersom alla som är en del av västvärldens samhällen är en del av problemet. Men istället för att vänta på att någon helgonlik person kommer och ändrar på oss, tror jag att vi måste ändra på oss själva. Och jag tror inte att den förändringen är individuell, jag tror att den är systematisk. Att jag släcker en glödlampa räcker inte. Därför vill jag engagera mig.

2. Vi som jobbar med reklam är bra på kommunikation. Vårt jobb är att få människor att engagera sig i saker och fatta beslut. Det borde vara värdefulla egenskaper när man vill få människor att få upp ögonen för något man tycker är viktigt.

3. Miljöpartiet handlar inte bara om miljö. Jag tycker att klimat- och konsumtionsfrågor är viktiga, men det är inte hela anledningen till att jag har valt just Miljöpartiet. Jag tror till exempel på jämställdhet mellan könen, jämlikhet för människor med olika sexuell läggning och generös immigrationspolitik. Reklamare eller inte, som engagerad i Miljöpartiet kan jag försöka få de frågorna att få större uppmärksamhet.

Men framför allt är det spännande att prova nya former för politiskt engagemang. Jag, och många med mig, har en massa åsikter och idéer, men liten erfarenhet av traditionell partipolitik. Därför måste vi prova nya vägar, med alla för- och nackdelar det innebär. Kanske blir det inte som vi har tänkt oss. Men vi kommer i alla fall kunna säga till våra barn att vi testade.