Veckans frågetecken

  • 1 min

Priset Veckans mest förvirrade tankekedja tilldelas härmed den här artikeln i DN. Enligt sociologen Ann-Zofie Duvander gör man alldeles för lättvindigt kopplingar mellan jämställdhet och uttag av föräldraledighet. Jag har försökt sammanfatta det som står i artikeln, men det går liksom inte. Ni får läsa själva.

Det som förvirrar mig mest, utöver hoppen mellan lösryckta tidsramar, är att hon pratar om jämställdhet som drivkraft för att ta ut föräldraledighet. Men det är det väl aldrig någon som har påstått? Jämställdheten är en konsekvens av att ledigheten delas, inte en orsak till det. Om vi delar lika får vi samma chanser att skapa band till våra barn och samma chanser att lyckas i karriären. Det är väl inte så konstigt?

Min favorit är dock slutklämmen på artikeln:

I debatten har det i många år sagts att männen måste ta ut mer föräldradagar. Målet är ökad jämställdhet både hemma och på arbetsmarknaden. Ann-Zofie Duvander tycker att den debatten haltar:

– Nästan inga politiker pratar om att kvinnorna i så fall måste gå tillbaka tidigare till sina arbeten, vilket är den andra sidan.

Ehhh. Ja. Typ så.