Varsågod: ett råd som är värt minst 30 000. Plus moms.

  • 2 min

Det är ungefär ett år sedan en kompis till mig flyttade från New York till Stockholm. Han och hans tjej, som är svensk, hade haft distansförhållande i himla många år, och till slut fick det vara nog. Så han tog sitt pick och pack, sa upp sig från fastighetsbolaget på Manhattan och tack vare det som amerikanerna kallar The Swedish Love Law fick han uppehållstillstånd i Sverige trots att han inte är gift. Det blev en flygbiljett, en intensiv SFI-kurs och FB-uppdateringar på svenska. Men väldigt länge det blev inget jobb.

Filippa, som berättade det här för mig, förklarar det med att för varje jobb han söker finns det ju alltid någon som är lika kompetent, men som är svensk. Då spelar det ingen roll att vår kompis har alla universitetspoäng och arbetslivserfarenheter och positiva personlighetsdrag man kan tänka sig. Hur man än vrider och vänder på det är han ju amerikan.

Det här gör mig så himla upprörd å svenska företags vägnar. Fattar de exakt hur bakvänt de resonerar? Allt annat lika finns det inte ett enda skäl i världen att anställa en svensk framför någon med en annan bakgrund.

Moderna organisationer, oavsett bransch, måste vara kreativa. Och inget är så kreativitetshämmande som att alla i gruppen är lika. Det handlar inte om att anställa invandrare för att vara snäll, det handlar om att göra det för att bli bättre på det man gör. Matt eller Shirin med sin bakgrund är per definition mer värdefull än Peter med samma bakgrund, just för att hen är annorlunda. Personen kommer att ifrågasätta mer, inte fatta grejer, göra tvärtom mot alla andra. Det kommer att skapa precis den friktion som behövs för att företaget ska slipas till och komma på tå. Det gör att man bygger in utveckling i organisationen, istället för att försöka skapa den artificiellt genom att bjuda in någon jeppe som snackar i 45 minuter på en konferens och fakturerar 30 000 plus moms för besväret.

En välanvänd definition på kreativitet är att skapa en meningsfull nyhet. Jag kan inte tänka mig någon enklare genväg dit än att ta emot den meningsfulla nyhet som serveras svenska företag varje dag i form av ett CV med en universitetsexamen från något annat ställe än KTH.