Vårens läsning
- 3 min
Nu är det ju april och jag tänkte att jag skulle göra en liten genomgång av vad jag har läst på senaste tiden, eller sen jul typ. Lite tips, lite tankar, osv. Vi börjar med Del 1: Fackböcker.
1. Other Powers: The Age of Suffrage, Spiritualism and the Scandalous Victoria Woodhull av Barbara Goldsmith.
Den här boken handlar om Victoria Woodhull, en fullkomligt vansinnig men samtidigt briljant person som blev den första kvinnan att ställa upp i ett amerikanskt presidentval (vi skriver här 1870-tal, alltså ungefär 50 år innan kvinnor fick rösträtt). Själva boken är förbaskat lång och bitvis seg, inte minst när författaren redogör för varenda himla lokalpolitiker i New York, men jag blev fantastiskt inspirerad av Woodhulls idéer. Det tog hundra år, men nu är allt hon förespråkade, utom spirtualism då, helt självklart. Så vill jag också vara. Sen får man lära sig en hel del bra amerikansk historia, och blir helt chockad av hur kvinnor behandlades, både juridiskt och praktiskt. Att någon enda person orkade stå upp för det rätta i det klimatet är beundransvärt.
2. America Beyond Capitalism av Gar Aperovitz.
När den här boken levererades till mitt jobb av Amazon kände jag typ att jag var tvungen att gömma den för att inte immigrations skulle komma störtande från någon gömma och slänga ut mig ur landet på studs. Det här är alltså en slags sammanfattningsverk av de gröna ekonomernas superhjärna, som har forskat inom området sedan 60-talet. Den är svår som tusan, orkade bara läsa några sidor i taget innan jag blev helt hjärntrött, men man känner sig oerhört viktig när man håller på med den. Och så får man, en gång för alla, det bevisat att vårt nuvarande ekonomiska system varken är det första, det bästa eller det sista människan kommer att prova.
3. Rosa – Den farliga färgen av Fanny Ambjörnsson.
Det här är den första bok jag har läst av Ambjörnsson och den var precis så bra som man kan tänka sig. I den här boken intervjuar hon barn, överklassmän, anarkofeminister och alla där emellan om deras relation till färgen rosa, och förhåller sig så saklig till sitt material att jag blir alldeles vördnadsfull. Skulle ALDRIG klara det själv. Snabbläst, intressant och man får sig en hel del tankeställare.
4. Start something that matters av Blake Mycoskie.
Det här är alltså grundaren av Tom’s Shoes som är i farten och berättar exakt vad man ska göra för att bli lika förträfflig som han är. Det är så amerikansk skrytigt och babbligt att jag höll på att bli vansinnig i början, men efter en 50 sidor sådär märkte jag att jag började vika hundöron och anteckna i marginalen och ta fram mina iPhone-anteckningar över företagsidéer och gå igenom igen. Blake är också inne på att det behövs en vidareutveckling av kapitalismen, och här får man en herrans massa checklistor och tips om hur man gör för att som företagare bli en del av det. Inte lika omvälvande som 4 Timmars Arbetsvecka, men helt klart en bok jag kommer att spara.
5. Tänk Grönt. 21 texter om framtiden (antologi, redigerad av Sven Elander)
Den här är för tillfället lektyren för MPNYs bokcirkel, så jag håller mig till schemat och har inte läst ut den (vi ska vara klara till midsommar). Men några kapitel in kan jag säga att den här boken är allt America Beyond Capitalism inte är. Den är inte svår, den är inte skriven av en professor, den är inte särskilt vetenskaplig och den är inte helt hundra hela tiden. Ändå (eller kanske just därför) är den en jättebra start för den som är nyfiken på grön politik och grönt tänkande i allmänhet, med fokus på Sverige.