Vanliga frågor del 5: Visum i USA

  • 3 min

Det här är en fråga som är extremt trist att svara på, men jag förstår att den är viktig med tanke på hur ofta jag får den. Finns inget kul eller spännande med att skriva om visum. Är ju liksom inte jurist, ju. Men man kan inte ha kul jämt. Således:

Hur gör man för att fixa arbetstillstånd/greencard i USA? 

Svaret:

Det är inte ditt problem att fixa tillstånd. Vill man flytta till USA söker man jobb här, och när man får det sköter arbetsgivaren hela den juridiska processen. De betalar, de fixar advokater, rubbet. Själv måste du bara samla ihop tusen papper och svara på en miljon frågor och ha en ängels tålamod, eftersom processen tar mellan tre och sex månader.

Alltså är det korta svaret på frågan: skaffa ett jobb och gör som de säger.

Ett lite längre svar kan låta så här: Det finns olika typer av arbetstillstånd i USA. Det absolut vanligaste är att man får ett arbetsvisum, som exempelvis J1, H1B eller O1. Lite olika regler gäller för olika visum, men grundprincipen är att det ger dig rätt att jobba i USA under en viss period (i mitt fall 3 år) och att det är sponsrat av arbetsgivaren. Du kan alltså inte byta jobb utan att göra om visumprocessen, vilket jag då fick erfara i våras. Men det var inga problem, man gjorde bara om allt man gjorde för det första jobbet. Som sagt, arbetsgivaren säger till dig vad du ska göra och vilket visum som är aktuellt för dig. Du behöver inte oroa dig.

Steget över visum är Green Card, vilket är ett arbetstillstånd. Du är fortfarande inte amerikansk medborgare men kan byta jobb och bransch som du vill. Man kan få Green Card genom att delta i Green Card-lotteriet som hålls en gång per år. Chansen att vinna är ganska stor när man är svensk. Man kan också med arbetsgivarens hjälp, eller på egen hand, med en armada av jurister, ansöka om Green Card. Skulle dock säga att det är ett senare steg när man vet att man verkligen vill stanna i USA länge. För att behålla sitt Green Card måste man nämligen bo och arbeta huvuddelen av året i USA. Börja således med visum och fundera på om Green Card är något för dig.

Efter ett antal år med Green Card kan man ansöka om att bli amerikansk medborgare. Då har man samma rätttigheter och skyldigheter som andra amerikaner. Exakt hur den processen ser ut vet jag inte, eftersom jag själv är rätt långt därifrån. Om någon vet, lämna gärna en kommentar! Däremot vet jag om om man får barn under tiden man bor i USA blir barnet automatiskt medborgare. Således har Allan, Saskia och några andra av de allra yngsta människor jag känner mycket bättre rättigheter än sina icke-amerikanska föräldrar.

Är man frilans gäller andra regler, men dem har jag inte riktigt koll på så om det får ni fråga någon annan.

Just det, gifta sig kan man ju också göra! Är man gift med någon med ett visum eller Green Card (oavsett nationalitet) har man rätt att vara i USA, men inte att jobba där.  Vill båda jobba måste man alltså skaffa separata visum. Är man gift med en amerikansk medborgare tror jag däremot att man automatiskt får arbetstillstånd. Någon som vet?

Det var det om detta. Jag har som sagt inte världens bästa koll eftersom det här inte är mitt expertområde, men förhoppningsvis hjälper det lite på vägen i alla fall.