Ut och in

  • 1 min

I morse var jag på Duane Reade (New Yorks största apotekskedja) i korsningen Spring och Lafayette. Sandras obehagliga halsonda har hoppat över till mig, så det var dags att kita upp sig med halstabletter och Nyquil.

Ingången till apoteket består av två helt vanliga glasdorrar. Inget elektriskt eller automatiskt, bara helt vanliga handtag. På den ena står det ”in” och på den andra står det ”out”. Inga konstigheter, om det inte vore för att de är fel. In och out är tvärtemot alla kunders naturliga gångmönster. Först trodde jag att det berodde på högerregeln, men i morse märkte jag att in faktiskt är till höger om out när man ska in. Nu lutar jag istället åt att det beror på att kassan är precis till höger när man kommer in, och att out därför hamnar bortom in när man ska ut.

Till saken hör att det nästan aldrig är mycket folk där. Man är så gott som alltid ensam när man passerar dörren. Ändå ser man varje gång människor som är på väg in genom den vänstra dörren, upptäcker att det där står out, stannar upp en sekund för att fundera på om de ska följa sin instinkt och bryta mot klistermärkets regler eller om de ska fortsätta som lydiga medborgare. Och precis här kommer det alltid någon från andra hållet som ställs inför samma dilemma, och så blir det en pinsam krock och mumlande ursäkter. Varenda gång.

Litet vardagsdrama som muntrar upp en sån har gråmulen tisdag.