Under kniven

  • 2 min

Fick en bra (och svår) fråga häromdagen som jag tycker är värd ett eget inlägg.

Just nu har jag blivit tilldelad en kund som utför bröstoperationer, främst på kvinnor som haft bröstcancer eller liknande. Jag är den enda kvinnliga kreatören i teamet och har svårt att ta moralisk ställning. 1) vad tycker du om skönhetsoperationer i medicinskt syfte? 2) hur kan man sälja en skönhetsprodukt från en feministisk synvinkel? Är det ok? 3) vet du några bra exempel på reklam som hanterar body image på ett vettigt vis?

1. Jag tycker att alla får göra precis som de vill med sin egen kropp, oavsett om det är i medicinskt syfte eller något annat syfte. Det jag kan kritisera är snarare strukturerna och normerna som gör att människor känner sig tvungna att ”korrigera” välfungerande kroppar. Det tycker jag är hemskt sorgligt. Men det innebär inte att jag har några invändningar mot dem som väljer att göra ingrepp, precis som jag inte tycker att det är fel att sminka sig eller klä sig på ett visst sätt. Det är viktigt att göra skillnad på struktur och individ, tycker jag. Att alla får göra precis som det vill och ingen känner sig tvingad till något, det är min dröm.

2+3. Här blir det direkt svårare, för här är ju risken att man bidrar till precis den där strukturen som jag helst skulle vilja ha bort. Tyvärr blir det väldigt ofta hycklande när skönhetsföretag försöker ställa sig ”på kvinnans sida”. Några exempel jag har tagit tidigare är Dove Beauty Sketches och Special Ks Shhhhut Down Fat Talk.

Problemen med det här är ju att det bara befäster att skönhet är sjukt viktigt för kvinnor, och att det sedan är vårat eget fel om vi mår dåligt av det. Fy fan.

Jag tror inte att det är omöjligt att göra skönhetsreklam på ett intressant och feministiskt sätt, men det kräver jäkligt mycket respekt för och kunskap om ämnet. Och humor. Det är nog det jag saknar mest, och det är ett väldigt effektivt sätt att göra någon från objekt till människa. Även kvinnor som vill ha medicinska skönhetsoperationer är ju liksom som folk är mest.

Om jag skulle närma mig ditt problem skulle jag nog kolla på referenser i media snarare än reklam, för jag kan inte komma på någon reklam som har gjort det bra. Men det finns ju en massa folk som skriver om skönhet på sätt som varken är normaliserande, ytligt eller tråkigt. Kolla till exempel medier som Gentlewoman och Rookiemag, bloggare som Brita Zackari och Caroline Hainer, och så vidare. De har alla tydliga feministiska agendor och behandlar skönhet på olika sätt.

Lycka till!