Tre trip-tips

  • 2 min

Nu har vi kommit lite drygt halvvägs på vår roadtrip. Tusen tack för alla tips! Har så klart inte hunnit göra alla med en hel del. Superbra. Tänkte därför pass it forward med några mer generella tips för den som funderar på att göra en roadtrip, inte nödvändigtvis just här i Kalifornien.

Alltså: saker jag har lärt mig den här veckan.

1. Boka i tid. Den trängsta sektorn är att hitta bra och billiga ställen att bo på. De finns, men om de är för bra för att vara sanna tycker alla andra också det och de blir fullbokade jättelång tid i förväg. Mitt förslag är alltså att boka in sina stopp långt i förväg och skita i spontaniteten. Det är spontant nog att leva flera veckor i en bil och sova på nya ställen varje natt. Hittills är vi jättenöjda med Basecamp i Lake Tahoe och Metro Hotel i San Francisco. Resten har vi varit tvungna att tumma på kvalitén eller priset för att vi var för sent ute med bokningarna.

2. 2+2-regeln. Det viktiga för att resan ska bli bra är, förutom att man har okej ställen att bo på, att tempot blir bra. Jag gillar det mest när vi kör 2+2: två nätter på nya ställen, sen två nätter på samma ställe. Det gör att var tredje dag blir ett heldagsstopp där man får gå upp och lägga sig på samma ställe, kan packa om väskor, tvätta, eller så. Rätt skönt.

3. Utan körkort, ingen roadtrip. Att man måste vara minst två körkort på en sån här resa säger sig ju självt. Men ju fler, desto bättre. Dels för att kunna dela på de långa körningarna, men också för att allting cirkulerar runt bilen. Man hamnar ju ofta på ställen där promenad inte är att tänka på eftersom avstånden är stora. Så mycket enklare om vem som helst kan hämta den i garaget, åka och köpa chips, eller vad det nu kan tänkas vara. Dessutom mer rättvist att turas om att ta ansvar.

Har överlag funderat ganska mycket på det här med körkort. Hur lätt det är att ta det när man är typ 18, och hur otroligt jobbigt det verkar bli sen. Är det något livsråd jag vill ge till alla er yngre förmågor så är det just det: om ni har minsta möjlighet, ta körkort så fort ni bara kan. Ja det är dyrt och jobbigt, men det blir bara värre sen när man inte kan övningsköra med föräldrar och dessutom har ett jobb som tar mycket mer tid än gymnasiestudierna någonsin gör. För sen har man det för livet. Och även om jag väldigt sällan kör bil, är det så sjukt bra att kunna det. Bra, och roligt. Till exempel så här:

   

Så göre bara!