Tre gånger i mitt liv har jag sett en biofilm två gånger samma vecka.

  • 2 min

Första gången var Titanic. I 14-årspresent fick jag biljetter till premiären som min pappa hade köat sig till bland hysteriska tonårstjejer. Jag och min bästis Sabina var dödssäkra i Leonardo DiCaprio och de tre timmarna kändes alldeles för korta. Två dagar senare var vi tillbaka i salongen (det skulle bli två gånger till för min del). Fast jag ansåg mig vara ett ganska införstått Leo-fan som inte alls tyckte om att han hade blivit så mainstream (jag vidhöll att Basketball Diaries var hans bästa roll) var det omöjligt att inte älska den där filmen. Jag tjatade till mig en bio-affish av en snäll farbror på Rigoletto. Den satt ovanför min säng resten av det året.

Andra gången såg jag Sagan om Ringen en bakfull nyårsdag i Barcelona. Vi kom för sent till bion och det fanns bara platser på första raden, men vi tänkte morskt Hur illa kan det vara? och gick ändå. Tre timmar senare visste jag mycket väl vad som pågick i filmens nedre vänstra hörn, men resten av historien var lite luddig i kanterna. Så fort vi kom hem till Sverige fick det bli en ny biljett med något bättre överblick.

Tredje gången var nu i helgen. Jag och Sandra promenerade i regnet upp till Kip’s Bay för att se Woody Allens nya. Det var ungefär så mycket vi visste. När vi kom ut på gatan igen hade det slutat regna och vi behövde inte ens säga till varandra att det här nog var en av de härligaste filmerna vi någonsin hade sett. Midnight in Paris har den perfekta blandningen av gamla, neurotiska Woody och nya, surrealistiska. Det händer fantastiska saker och folk är fantastiskt rika och det får bara vara så. Jag såg den igen på söndagen för att vara säker på att den faktiskt var så bra som jag hade fått för mig, denna gång tillsammans med en Woody Allen-hatare. Och ja, den var precis så bra, kunde till och med hataren motvilligt erkänna.

4

Gud vad jag är avundsjuk på er i Sverige som har det här magiska framför er. 80 dagar framför er, för att vara exakt. http://www.sf.se/filmer/film/11008332/Midnatt-i-Paris