Topp 3

  • 1 min

Vi börjar sxsw-sammanfattningen med en liten topplista. Det här var mina tre absoluta favoritgrejer under festivalen och tack vare internet kan ju ni se dem också! Det är inte exakt samma föreläsning de höll på sxsw, men stämningen är densamma. Oerhört kloka, roliga, inspirerande människor:

3. Amber Case: We are all cyborgs now

Amber snackade om hur teknik alltmer blir en del av vara kroppar och våra liv, och om hur vi som jobbar med digitalt borde sluta tänka på skarmar och tänka mer på hur man kan integrera den digitala informationen på andra sätt. Här är hennes TED Talk från december 2010.

2. Baratunde Thurston: How to Read the World

Baratunde är Digital Director för The Onion och således asrolig. Men han är klok också. Han är till exempel med och driver bloggen Jack And Jill Politics och har boken How to Be Black. På sxsw pratade han om hur The Onion-liknande satiriska tidningar och TV-kanaler dyker upp i diktaturer över hela världen, och hur läskiga de är för de odemokratiska regimerna. Bland annat visade han ett fantastiskt klipp som jag inte kan hitta nu där amerikanska satiriker tackar grundarna av Iranska Parazit for att de vågar ha humor som inte bara är obekväm, utan farlig på riktigt.

Här kan man se ett annat tal han höll på TOC 2012:

1. Mona Eltahawy: Optimism – the Ultimate Revolutionary Act

Mona är från Egypten och pratade om arabiska våren ur i första hand ett kvinnoperspektiv. Jag har svårt att sätta fingret på vad som var så bra, men folk kunde inte sluta klappa efteråt. Kanske var det för att hon var så inne och det och själv hade fått sina ben brutna på Tahrirtorget, och ändå stod där som vem som helst. Eller så var det för att hon trots allt var så oerhört positiv. Hur som helst, en fantastisk person som jag verkligen hoppas att jag får lyssna på igen.

Från Personal Democracy Forum: