This for all ya CDs out there

  • 2 min

Jag var ju på viktig konferens i helgen med konstnärer och teknikmänniskor, som jag tidigare har berättat om. En av de mest intressanta projekten där rörde respons och tid.

Teamet (där bland annat Twitters founding architect var med, känn på den!) menade att ett av de allra största problemen med modern teknik är att vi både och får och ger feedback alldeles för fort. Ibland är det naturligtvis bra med snabba puckar. Men ganska ofta, särskilt om man håller på med något komplext, behöver tankarna kring det få ligga ett tag. Men behöver kolla på något och lägga bort det, kolla igen, fundera, formulera en åsikt och föra fram den i lugn och ro. Och den som tar emot ens åsikt behöver smälta vad man har sagt, låta det i sin tur ligga ett tag, och sen formulera en plan för hur man ska gå vidare. I dagens samhälle (ha! finns inget uttryck jag hatar mer än dagens samhälle. Skulle vara allt, då. Allt fler i dagens samhälle ger feedback alltför fort. Uuuuuaaaahhhh) har vi kommit väldigt långt ifrån det. Någon postar en KONY-film på vimeo och några miljoner säger skitbra! och postar vidare och sen säger några andra miljoner ni är dumma i huvudet! och sen får grundaren av organisationen en psykbryt och allt är över på mindre än en vecka. Exempelvis.

Teamets lösning var ett slags långsamt och begränsat Pinterest, som jag inte vet om jag tror så mycket på. Men jag och mina kollegor började i alla fall prata om vår egen interna feedback-process som verkligen lider av många av problemen teamet pratade om. Man sitter några dagar och rasslar ut massor av idéer, sen träffar man sina kollegor i någon halvtimme som under den här tiden (samtidigt som folk kommer och går, svarar i telefon och kollar mailen) ska fatta idéerna, formulera en uppfattning, förmedla den och storma vidare till nästa likadana möte. Klart att det blir missförstånd. Klart att mycket går förlorat. Klart att det är en överhängande risk att man går vidare med den enklaste idén snarare än den bästa.

Vi kom fram till en efter tre drinkar genial idé som lösning på det här, men den ska jag inte berätta för jag vill inte att någon ska sno den förrän den är klar. Tills vidare får ni hålla till godo med teamets egna lösning:

1. Välj ut max tre personer som verkligen kan och vill utvärdera din idé.

2. Låt dem läsa/kolla i lugn och ro.

3. De tar en promenad och funderar.

4. Ni går från kontoret och diskuterar idén över en kaffe/drink.

5. Du får inte ändra något i idén förrän nästa dag.

Inte så svårt, men nog så effektivt.