The women of Qumar

  • 1 min

Nu har jag kommit till mitten av tredje säsongen av Vita Huset. Helvete vad bra det är alltså. På fler sätt än man fattar först. Som det här, till exempel: 

För dig som inte orkar titta är det pressekreteraren CJ Cregg som får ett utbrott för att USA säljer vapen till (påhittade) arablandet Qumar. Samma USA som fördömde Apartheid kan utan problem samarbeta med ett land där halva befolkningen har det precis lika fruktansvärt som de svarta hade i Sydafrika. 

Qumar är påhittat, men problemet är det inte. Några timmars flygresa från Sverige, lever miljontals kvinnor i Saudiarabien, Afganistan och Libyen under förhållanden som är så vidriga att vi inte ens vill läsa om det i tidningen. 

Det handlar inte om genusteori. Det handlar om juridik och praktik som massmördar, plågar och förminskar. 

Det jag undrar är: Var är deras Olof Palme? Var ar de svenska politikerna, kvinnor som män, som skriker i högan sky eftersom människor avrättas mitt framför våra ögon utan att ha begått något annat brott än att vara födda med fel fysiska attribut? 

Det här är en av vår tids största humanitära katastrofer. Och alla som tittar bort och i framtiden hävdar att de inte visste bättre kommer att behöva skämmas så otroligt mycket.  Den som avfärdar kritiken som tokfeminism och teoretiskt dravel är lika fel ute som förintelseförnekare.