The Good Men Project

Häromdagen snubblade jag över The Good Men Project. GMP är enligt sajten not so much a magazine as a social movement. We are fostering a national discussion centered around modern manhood and the question, “What does it mean to be a good man”?

Det är alltså en sajt där män skriver om ämnen som berör män, som exempelvis pappaskap, karriär, förhållanden och träning, utan att utgå från en stereotyp mansroll. Och fy tusan vad det känns som en frisk fläkt.

Det är ju en av mina käpphästar att man inte ska missta jämställdhet för en kvinnofråga. Det är en rättvisefråga som är precis lika viktig för alla, oavsett kön. The Good Man Project visar väldigt tydligt hur problematiskt det är med ojämställdhet även för dem som vinner på det på kort sikt.

Min ingång till sajten var texten Dear Daughter, I hope you have awesome sex där en pappa skriver om problematiken i att föräldrar ser sex som något de måste skydda sina barn och framför allt sina döttrar ifrån, och att det i förlängningen spär på en kultur där kvinnor förminskas och kan ägas av män (pappor eller pojkvänner). Nu är ju det skrivet från ett amerikanskt perspektiv, där pappa-dotter-relationen på många sätt är helt jävla sinnessjuk. Men ändå. Även i Sverige tror jag att många pappor tycker att det skulle vara knixigt att prata om kärlek och sex, eller för den delen något så enkelt som mens, med sina döttrar. Det är synd, och helt onödigt. Och det sätter fingret på ytterligare några bra anledningar till att kämpa ner patriarkatet, oavsett vad man har mellan benen.