Studentråd del 2

  • 1 min

4. Man blir aldrig ”klar”. Det här ar en vanlig missuppfattning bland yngre personer: att det finns en slags mållinje i livet som man ska ta sig över så fort som möjligt. Eller att man en dag bara känner jahapp! och allt faller på plats, och så har man jobbet/kärleken/livet man vill ha. Så är det tyvärr inte. Man kommer aldrig att komma på ”vad man vill” och man kommer aldrig att bli ”klar” (förrän man trillar av pinn då). Erfarenhet är inte att veta precis vad man vill, det är att acceptera att man aldrig kommer att veta det och ändå inte dö ångestdöden.

5. Tänk inte på någon himla ”karriär”. Enda gångerna jag ser mina vänner riktigt olyckliga (förutom när de får sina hjärtan krossade, men det är ju svårt att undvika) är när de vantrivs på jobbet, men ändå stannar kvar, eftersom det ar bra för ”karriären”. De har ett mål någonstans i fjärran, och har bestämt sig för att ta sig dit även om det innebär några hundår, eller att fjäska för folk de hatar, eller att aldrig träffa sina barn. Med tanke på råd 2 är det här väldigt dumt, och jag tror att alla vet det och det är därför de är så olyckliga. Chansen är övervägande att om vägen till ett jobb är svintråkig kommer måljobbet att vara det också. Jag menar inte att man inte ska anstränga sig, men man ska anstränga sig för sånt man tycker är viktigt. Inte försöka vara taktisk för någon karriär som man ändå aldrig kan planera, eftersom saker och ting i princip aldrig blir som man har tänkt sig.

6. Däremot, när du skriver CV, tänk på personen som ska läsa det. Vad är hen intresserad av, varför ska hen bry sig? Och: ett personligt brev ska vara personligt. Det står ju liksom i titeln. Man kan inte skicka samma version till alla jobb man söker.