Studentråd del 1

  • 2 min

Jag tycker att vi fortsätter på temat studenten och råd inför livet i lite lättsammare ton. För herrejösses vad bra det hade varit om jag för tio ar sedan hade haft någon som kunde peka lite i rätt riktning. Inte för att jag hade gjort annorlunda då, tror jag. Men jag hade gjort det med mycket mindre ångest. Så här kommer den: listan på saker som alla studenter behöver veta. I tre delar, så att inte ni (och jag) blir fullkomligt uttröttade.

1. Du har tid. Till studenten brukar de första slängarna av åldersnoja komma. Antingen känner man att man måste skärpa till sig och bli vuxen. Eller så får man panik, för man vill fortsätta vara ung och tänk om det tar slut snart? Inget av det stämmer. Jag är tio år äldre än er och lever i stort sett samma liv, men en roligare variant eftersom jag har mer pengar och ett bättre jobb. Jag är fortfarande ung i mångas ögon. Och då snackar vi 10 år! För 10 år sedan lekte ni med Barbie och gick och la er klockan 8 på kvällen. Och när ni är lika gamla som jag har ni förhoppningsvis ytterligare minst 50 år på er att komma underfund med allt innan det är dags att checka ut. Så tiden. Den finns.

2. Man måste prova sig fram. Man vet ingenting om någonting förrän man har provat det. Enligt min erfarenhet är ingenting, vare sig jobb, vänner, folk man är kär i, städer eller språk vad man trodde att det var från början. Alltså är det mycket svårt att komma på vad som är ens ”grej” genom att sitta hemma och tänka. Ut och testa bara. Nyfiken på en utbildning? Sök! Funderar du på om Paris är så soft som du tror? Åk dit och kolla! Osäker på om du gillar någon? Hångla upp dom! Allt som oftast leder en grej till en annan, så även om det du testar inte blir bra så tar det dig ett steg narmare en lösning.

3. Men när du vet: kör. Om du en dag vaknar upp och märker att du vet preciiis vad du vill i någon fråga, tveka inte. Tänk igenom ordentligt hur du ska ta dig dit och börja jobba för det. Alltså jäklar vad jag har crashed and burned många gånger. Men hur ont det än gör när det händer ångrar man det inte i efterhand. Så jäkla trött klyscha men jag tror verkligen att det enda man ångrar är det man inte gjorde.

Det var del ett. Kom tillbaka imorgon eller kanske dagen efter det för den rafflande fortsättningen!