Stora byråguiden

  • 5 min

Här kommer del två i serien De vanligaste frågorna jag får. Den första, Hur har du fått jobbet du har idag? kan du läsa här.

Frågan: Om man vill jobba med reklam eller media, vilka sorters företag finns det och vad skiljer dem åt?

Svaret:

Reklambyrå. 

Här jobbar jag. Reklambyrån ansvarar för att tillsammans med kunden ta fram strategier för marknadskommunikationen (som förutom reklam omfattar media, PR, event, osv) och sen komma på hur den här strategin ska genomföras. När man har kommit på det tillverkar man själva reklamen, ner till minsta kommatecken och bild. Arbetet på reklambyrån är alltså väldigt varierande beroende på var i processen man befinner sig. Man samarbetar även med alla företag på den här listan (utom mediahus). Reklambyrån anser sig vara kundens viktigaste samarbetsparter, vilket alla andra på listan också anser sig vara.

Det finns två huvudtyper av reklambyrå.

Partnerägd – ofta en mindre byrå som drivs av människorna som äger den. Det är ofta högt i tak och man kan prata direkt med dem som bestämmer, för de sitter vid skrivbordet bredvid. Exempel på kända partnerägda byråer är Forsman & Bodenfors, Åkestam.Holst och Garbergs. Min byrå, Wieden Kennedy, är också partnerägd.

Nätverksbyrå – ägs helt eller delvis av ett internationellt nätverk med massor av byråer i hela världen. Fördelen är att man kan dra nytta av de internationella resurserna och man oftast får högre lön. Nackdelen är att beslutvägarna kan vara långa och omständliga. Exempel på kända nätverksbyråer är DDB Stockholm, Lowe Brindfors och Saatchi & Saatchi.

Mediabyrå

Mediabyrån är ansvarig för att kunden gör rätt medieinvesteringar för sin reklam. De drar upp strategier, ger råd och köper media, exempelvis en 30 sekunders reklamfilm i TV4 eller en helsidesannons i DN. På senare år jobbar mediebyrån och reklambyrån ofta tätt ihop, eftersom fler idéer lever utanför traditionell medier och behöver skräddarsydda lösningar. Mediebyrån är också ofta ansvarig för att mäta effekten av en genomförd reklamkampanj. Exempel på mediabyråer är Carat och Mediaedge: cia. 

PR-byrå

PR-byrån har på senare år delats upp i två typer. Jag tänker fokusera på den sistnämnda, eftersom de sysslar med det som jag tror att ni som läser den här bloggen är mest intresserade av.

Traditionell PR-byrå: Jobbar oftast med hemliga kunder, krishantering och lobbying. Exempel: Kreab, JKL.

Marknads-PR-byrå: Jobbar precis som reklambyråer med öppna kunder som man försöker göra kända och populära, men istället för att göra reklam hittar man på idéer som man tror kommer att skapa uppmärksamhet, vilket leder till ”förtjänad media”, alltså utrymme på redaktionell plats som man inte behöver betala för. Linjen mellan reklam och marknads-PR är ofta hårfin och båda byråtyperna klampar kors och tvärt över varandras territorier, men det gör inget. Ofta samarbetar man kring en idé eftersom reklambyrån är bättre på göra själva kampanjen medan PR-byrån vet hur man ska bearbeta journalister och andra för att sprida den. Exempel: Prime PR

Varumärkesbyrå

En byrå som inte gör reklam eller kampanjer, utan som jobbar med strategin innan man kommer till kampanjläge. Man undersöker hur kundens varumärke uppfattas och vad man behöver jobba på, och sedan föreslår man olika lösningar, där reklam och/eller PR kan vara en del. På varumärkesbyrån finns också exempelvis jurister som är specialiserade på varumärkesfrågor. När varumärkesbyrån ska ”lämna över” till reklambyrån uppstår ofta problem, eftersom reklambyrån tycker att man kan allt som varumärkesbyrån kan och därför vill börja om från början. Exempel: Rewir, Differ

Produktionsbolag

Produktionsbolag är i själva verket ofta ganska löst organiserade nätverk av frilansare som går ihop för att göra själva produkten som ska levereras i slutändan. Det finns produktionsbolag inom webb, reklamfilm, TV och stillbild. På produktionsbolaget jobbar regissörer, fotografer, programmerare, producenter och en massa annat folk, alltid mycket fler än man någonsin kan föreställa sig. Produktionsbolagen jobbar så tätt med reklambyråerna att man oftast är varandras bästa kompisar och inte helt sällan har barn ihop. Produktionsbolagen är också bäst på att festa av alla företag på den här listan. Exempel: B-Reel, Camp David, Adamsky, Titan Television

Mediehus

I Sverige finns några stora mediehus som äger i princip alla tidningar, bokförlag, TV-kanaler och sajter som finns. När man säger att man vill ”jobba med media” så är det antagligen någon av de här arbetsgivarna man ser framför sig. Eftersom husen är så stora finns det oändligt många yrken inom dem, från journalist till AD till säljare till programmerare. Eller bloggare, för den delen. Den här bloggen ligger ju exempelvis på resume.se som ägs av Resumé Förlag som ägs av Bonnier. Så min lön kommer från samma ställe som TV4s VDs. Exempel: Bonnier, Schibstedt

”Kundsidan”

Här buntar vi i reklambranschen ihop alla som anlitar oss, alltså alla företag som INTE finns på listan ovan. Det säger sig självt att det kan vara nästan vad som helst. Jag har exempelvis jobbat med Telenor, Försäkringskassan, Södra Cell (som gör pappersmassa), NetOnNet och Heineken. På vart och ett av de här företagen finns människor som jobbar med reklam och marknadsföring. Beroende på företagets storlek och typ ser arbetsuppgifterna och rollerna olika ut, men om det står Marknadschef på visitkortet har man antagligen ganska mycket med företagen på den här listan att göra. Man kan alltså ha i princip vilken arbetsgivare som helst, och ändå vara del av ”mediasvängen”, fast man bestämmer då över de andra istället för att bli tillsagd.

Jag tror att vi nöjer oss såhär. Det här är ingen uttömmande lista, men det är en början. Känner du att någon byråtyp fattas får du gärna lämna en kommentar och förklara vad det är för något, så kan alla nyfikna lära sig ännu mer.