Spillerill

  • 2 min

Har du 45 minuter som du inte riktigt vet vad du ska göra av? Kolla på den här videon där Gabe Zichermann förklarar vad gamification är och hur företag kan använda det för att göra sina kunder mer lojala.

Gamification – The New Loyalty from Gamification Co on Vimeo.

Har du inte 45 minuter över, eftersom du redan har tillbringat större delen av morgonen med att lajka folks giftemål på Facebook och därför måste sätta lite fart nu men bara ska kolla nååååågra bloggar till innan det? Huvudpunkterna är de här:

1. Gamification är inte att göra spel och tävlingar av sin marknadsföring. Det är att låna logiken från spel för att underhålla sina kunder och göra dem mer engagerade i varumärket.

2. Alla som är över 30 är uppväxta i en värld där TV-spel finns, och förväntar sig därför den nivån av underhållning för att lägga sin tid på något. 

2. Det gamla sättet att belöna lojalitet (köp mer och få något till slut) är numer omkastad. Bra spel (WOW, Farmville) funkar så att ju mer engagerad du är, desto mer pengar betalar du för produkten. De flesta betalar inget, ett fåtal betalar massor.

4. Människor kan delas upp i fyra typer av spelare: Killers (viktigare att vinna än vad man vinner, och vill framför allt att andra förlorar), Achievers (tycker att resultatet är viktigast, alltså vad man vinner), Socializers (spelar för att umgås, spelet är bara en bas) och Explorers (tycker att vägen är viktigare än målet och vill dela den med andra). Man kan analysera sina kunder efter de här parametrarna för att få fram helt nya målgruppsbilder och idéer.

5. Mycket av dagens webbdesign har gått för långt i sin strävan efter enkelhet. Det blir då mindre av upplevelse, och mer av utility. Det behöver inte vara dåligt, men det är inget bra sätt att bygga lojalitet om man tror på gamification, som handlar om att aktivitet ska vara precis lagom svår för att hålla uppe vårt intresse.

Och så sades det en massa andra bra saker, men de får ni kolla efter själva.