Sommaren i city

  • 3 min

Som sagt, det är tredje sommaren i rad för mig i New York. Tredje sommaren utan bastu, färskpotatis, kräftor, kantareller, bad i alggrumligt vatten och märkliga lokalradiostationer på bilresan till Skåne.

Men Nevvan är faktiskt en bra sommarstad. Till att börja med är alla här. Man stänger inte ner butiken i fyra-fem veckor. Affärer, klubbar, restauranger och tunnelbanor är fulla med folk. Och sen finns det faktiskt en massa strålande saker att göra. Som exempelvis:

PS 1 Warm Up

På MOMAs filial i Queens är det kalas varje lördag juni – september. Det börjar klockan två på eftermiddagen och pågår till åtta med spelningar, konst, öl och corndogs.

Vi var inte helt nöjda med konsten förra veckan så vi gjorde lite egen.

Fort Tilden

Har skrivit om det här tidigare: att åka till stranden Fort Tilden är räddningen undan värmen och soplukten på Manhattan. Man parkerar sig på båten som går från Wall Street och en timme senare kliver man av på världens mest idylliska strand. När man kommer hem på kvällen är man som en ny människa.

Reor

Nu i juli pågår alla sommarreor. Är inte alls lika stor grej här som i Sverige, så fastän grejer är nedsatta med 70% är det lugnt i butikerna och inte så utplockat. Dessutom finns det AC därinne. På rean.

BBQ

Den enda sommarmaten i Sverige och USA har gemensamt är den heliga grillen. Den stora skillnaden är att här sker grillningen på dagen, företrädelsevis i en park eller helt sonika på trottoaren utanför huset. Älskar de här daggrillningarna för att de liksom har en tendens att spilla över in på kvällen och sluta med att man somnar i någon soffa vid klockan 10.

Long Island

Lite konstigt att tipsa om något man inte har gjort, men om två veckor bär det av. Jag ska åka ut till Montauk och få min första Hamptons-upplevelse. Många sätter sig på tåget varenda helg för det ska tydligen vara fantastiskt där ute. Enda nackdelen är att man måste ha en hel del framförhållning om man inte känner någon man kan bo hos. På helgerna blir hotellen uppbokade typ i april. Men om man är lite fixig kan man få bo ett ställe som exempelvis fantastiska Rushmeyer’s. Vilket jag ska. PEPPEN.

Le Bain

Man går inte ut i Meatpacking, så enkelt är det. Om man inte gillar att dricka dyra men äckliga drinkar och dansa till skitdålig musik med folk i alldeles för tajta kläder. Undantaget är på sommaren, när hotellet The Standards klubb Le Bain har sin takterass öppen. Där finns 1) samma äckliga drinkar, dåliga musik och folk i alldeles för tajta kläder 2) En  läbbig pool där folk badar (och gör andra saker) sent på natten och 3) Typ den finaste utsikten över Manhattan man någonsin kan få. Och någon slags uppblåsbara möbler som man kan sitta på. De är rätt roliga de med.

Takfester

I New York har alla hus platta tak. I New York finns det nästan inga uteserveringar. Slutsats: ska man umgås utomhus gör man det på ett tak. Taken kan vara superuppstyrda och kräva förköp av biljetter (som exempelvis McKittrick och Mondrian) eller innebära skitig takpapp, skrapiga högtalare och takeout-pizza i kolmörker. Bra oavsett.

Williamsburg

Jag vet att det är hippt att ogilla Williamsburg och liksom vara så himla ”över” det. Men jag älskar stället och framför allt på sommaren drar jag över bron nästan varje dag. Kanske konstigt att tipsa om en hel stadsdel men det är nån slags stämning där i juli som man bara måste gilla. Man kan sitta på bakgårdar, hänga vid vattnet, gå på utomhusbio eller spelning i parken, promenera över bron eller äta lyxmiddag. Oavsett känns det som att man kan göra det utan att planera och utan att anstränga sig.

Sådärja. Bara att hoppa på ett sista-minuten-flyg eller börja planera nästa sommar redan nu.