Skit som hände medan vi höll på med annat, sammanfattning

  • 2 min

Jag läser en blogg som heter Kulturekonomi. Den drivs bland annat av min gamla lärare på Handels, Emma Stenström. Hon är sa fruktansvärt bra på många sätt. Ett av dem är att hon alltid ifrågasätter vad ekonomi är och vad det som ämne ska handla om, vilket inte är så himla vanligt bland forskare och lärare på Handels.

Därför blev jag så extra glad när jag läste det här  inlägget. Ett citat:

Diplombal vid Handelshögskolan i Stockholm 11.11.11 – och alldeles uppenbart är något på väg att hända.

Först ett tal från rektor till diplomanderna, där han bland att konstaterade att kritiken mot vad handelshögskolor lär ut just nu är stark. Visserligen ville han inte ge kritikerna rätt, men han påpekade att vi ändå tar kritiken på allvar, och att vi ser över om vi inte ska lägga in mer sociala och humanistiska aspekter i programmen. 

(…)

Samma tema präglade middagen. Till bordet hade jag Direktören från Stora Banken – och kvällens samtalsämne blev något i stil med: Kommer 2012 att bli det nya 1968?

Han (!) berättade bland annat hur sjuttio studenter nyligen promenerade ut från grundkursen i nationalekonomi på Harvard – i protest mot att de tyckte att de lär sig ett för ensidigt perspektiv och att man inte tar tillräcklig hänsyn till de inkomstskillnader och att vissa gynnas, och andra inte.

Det är en intressant tid!

Jag har gått runt såhär i flera månader, kanske hela 2011, och liksom studsat av förväntan. Det var en förväntan som började komma krypande redan i kraschen 2008, men som nog inte har börjat infrias förrän nu. Förväntan om att nu håller saker på att förändras. Det ekonomiska och kulturella system som har varit rådande i västvärlden sedan industriella revolutionen fungerar inte längre. Och fler och fler börjar tänka att det nog inte kommer att kunna repareras; det måste byggas om från grunden.

Det är sjukt spännande, och de saker jag har försökt beskriva i den här inläggsserien är alla aspekter på den nya ekonomi som håller på att växa fram. Ny ekonomi behöver nya företag. Och nya företag behöver nytänkande reklambyråer. Det är här vi kan hitta vår inspiration. Det är här vi kan skilja oss från nästa twitterkamapanj.

Det här är vägen framåt.

Gott nytt år!