Skit som hände medan vi höll på med annat, del 2

  • 2 min

För ungefär fem år sedan startades varumärket Method Home. Grundaren var en före detta reklamare som tyckte att det fanns två problem med städprodukter: 1. De tog bort smuts men lämnade giftiga kemikalier efter sig 2. De var sjukt fula. Method tog fram miljövänliga städprodukter och förpackningar som var snygga nog att låta stå framme. Idag har de metervis med hyllutrymme i varenda amerikansk mataffär.

När man hörde talas om Method tänkte nog många: NU. Nu händer det. Nu kommer bransch efter bransch att revolutioneras utifrån ett grönt perspektiv. Vi kommer att få nya förpackningar, transportkedjor, tillverkningsprocesser osv för det allra mesta. Och det har vi faktiskt fått. Det finns oerhört mycket kvar att göra, men de moderna gröna varumärkena växer och frodas.

Grundproblemet kvartstår dock: vi håller alla på att konsumera oss till döds. Det var ett problem som inte fanns pa DDBs 60-tal eller Paradisets 90-tal. Vi som jobbar med reklam nu måste däremot ta ställning till det. Vi måste hantera faktumet att vi är en del av en ohållbar världsordning.

Det här är jätteintressant tycker jag, för än så länge är det nästan ingen i reklambranschen som pratar om hur vi som byråer ska kunna bli en del av lösningen, och inte problemet. Men det samtalet maste komma igång snart, väldigt snart, om vi inte ska bli lika frånsprungna som de länder som inte fattade att digitalt var viktigt. Vi kan:

– Fundera på vår egen verksamhet. Reklam är i sig förhållandevis miljövänligt om man jämför med exempelvis ett stålverk. Men man skulle ändå kunna förbättra mycket. Här i USA finns exempelvis EcoSet som ser till att minimera slöseriet kring filminspelningar och plåtningar. Det finns säkert tusen liknande åtgärder man skulle kunna göra om man bara tänkte på det en timme eller två.

– Skaffa kompetens för att kunna ge våra kunder råd på den här fronten. Det är lätt att snacka om greenwashing och att man inte ska göra det, men vad ska man göra då? Vart vänder sig ett varumärke som vill ha råd kring hur de blir gröna på riktigt? Inte till de stora svenska reklambyråerna i alla fall.

– Fundera på etik och gränsdragningar. På 60-talet var det självklart för alla byråer att jobba med tobak, idag skulle ingen göra det. De flesta skulle också tacka nej till Sverigedemokraterna, Lundin Oil och olika vapentillverkare. Men sen då?

– Hitta på idéer som gör världen grönare. Killarna bakom Method startade ett eget varumärke, men det behöver man inte alltid göra. Nästa gång man får i uppdrag att designa en förpackning eller bygga en ny kommunikationsplattform kan man ju ha det i bakhuvudet.

Andra tankar?