Seven on Seven

  • 2 min

I helgen var jag på konferensen Seven on Seven som ordnades av Rhizome på New Museum. Det går ut på att sju techmänniskor och sju konstnärer paras ihop två och två och under 24 timmar ska skapa ett projekt som kan vara vad som helst. Under själva konferensen presenterar teamen vad de har kommit fram till och hur de kom fram till det. Så. Jävla. Intressant.

Förutom att man blev helt starstruck av de fjorton personerna som var med (typ New York Times techchef, arkitekten för Twitter och konstnärer som man i vanliga ser på Whitney och MOMA) var det så himla spännande att höra hur de resonerade kring teknik. Det pratades om bildavkodning och feedbackprocesser och inramning av skärmar, men framför allt pratades det om människor. För det är ju det konst gör. Det här låter flummigt inser jag nu, men det var toppen. Fick en himla massa tankar som får bli egna inlägg framöver.

Något som dock slog mig med smärtsam tydlighet är hur mycket vi missar eftersom det är sån himla brist på kvinnliga techmänniskor. Konstnärerna var ungefär 50/50 i kön men techarna var alla män, vilket ju är så det ser ut om man ska upp på den här nivån. Jag tycker själv att jag väldigt ofta undrar varför inte ditten eller datten finns på internet, men när jag satt här slog det mig: för att de som vill ha det inte kan koda. Det är så enkelt. Kan man inte koda kan man inte sätta sig ner och slänga ihop en liten betaversion av något som gör webshopping enklare, eller som gör det roligare att sminka sig.

Nu menar jag naturligtvis inte att alla kvinnor bara bryr sig om typiskt kvinnliga saker, eller att det skulle vara omöjligt för män att komma på idéer som tilltalar kvinnor (det finns det ju tusentals exempel på). Men det känns ändå som att de allra flesta av entreprenörerna på scenen hade startat sina multimiljonersföretag med sina egna intressen som utgångspunkt. Och det borde ju innebära att ju fler typer av människor som kan tech, desto fler typer av techföretag kommer det att finnas.

Dags att anmäla sig till den där kursen i programmering nu, tror jag.