Saker man vet

  • 1 min

När man har jobbat i reklambranschen några år märker man hur saker och ting börjar bli självklara. Folk kommer från olika delar av världen, men alla VET vissa saker. Till exempel att Talking Heads är bra musik och att blodiga biffar är gott. Man vet att Wes Andersons filmer är bäst i världen och att alla man pratar med har sett dem 75 gånger styck och därför uppfattar den mest sublima referens. Man vet att om man är i Stockholm ska man äta middag på Bar Rouge och gå ut på Kåken följt av Gubbrummet. Man vet att bilden av en myrslok som står på bakbenen är sjukt rolig och att alla man känner antagligen vid något tillfälle har haft den upptejpad vid skrivbordet. Det handlar inte om tycke eller smak, det bara är så. Man vet också att Jonathan Safran Foer och Nicole Krauss skriver världens bästa böcker.

Tänk då chocken när man inser att detta något som alla vet, är något man själv inte alls håller med om. I mitt fall är det böckerna. Jag har försökt, jag har verkligen försökt. Men jag kan inte tycka att Och allt ar upplyst eller Kärlekens Historia är världens bästa böcker, eller ens böcker jag vill läsa ut. Jag tycker att de är pretentiösa och onödigt komplicerade samtidigt som de är väldigt förutsägbara. Som en blandning av bikramyoga och filmen 500 days of summer. Och det vet vi å andra sidan att vi inte gillar.

Jag borde egentligen inte komma med såna här utspel. Om man börjar ifrågasätta bagatellartade självklarheter kanske vi till slut inte har något att prata om när vi springer in i folk vi halvkänner på Indigo. Men sen tänkte jag att kanske kanske finns det någon Wes Anderson-hatare eller myrsloksrebell som tycker att det ar skönt att veta att de inte ar ensamma.