Så olika

  • 1 min

För någon vecka sedan käkade jag och Max frukost med Nathan som jobbar för B Corps, som jag har skrivit om tidigare. Det var ett superspännande möte och vi lärde oss massor. Men en grej var extra oväntad.

När Nate pratade om B Corp-cerfieringen (som alltså är skiljd från den juridiska bolagsformen B Corporation och därför kan sökas av företag som verkar i stater och länder som inte är ikapp juridiskt) sa han ungefär så här: Vem som helst kan skapa en egen certifiering, och sen får företagen själva välja vilken certifiering som är bäst. Det är en fri marknad och det gör oss alla bättre.

Jag och Max tittade på varandra. Fy sjutton vad rörigt det låter. Ännu fler certifieringar? Och hur ska man veta vilken som är bäst, när alla konkurrerar och vill tjäna pengar och därför har anledning att lova guld och gröna skogar? Är det inte bättre om staten går in och säger hur det ska vara och så får vi en gemensam standard?

Vi frågade Nate om saken och han tittade på oss som att vi kom från en annan planet. INGET företag skulle vilja bli certifierat av staten, sa han. Man kan inte LITA på staten. Och så skulle det kosta pengar, tax cash money, och det skulle vara politiskt självmord att försöka driva igenom en sån idé.

Jag och Max kände hur ett helt liv av statlig TV, ISO-standarder, nationella prov och jämställdhetsbonusar flashade förbi vara ögon. Här sitter vi med en av USA:s mest liberala människor och ser en enorm kil köras ner mitt emellan kaffekopparna. Enkelhet mot valfrihet. Kostnader mot osäkerhet. Tillit mot juridik. Vårt gamla hemland mot vårt nya.

Vad det betyder lämnar jag hängande och tar fredag. (HA!) I morgon ska jag på ett heldagsevent med Rhizome på New Musuem. Det blir spännande. Ha en fantastisk helg så hörs vi på måndag!