Så här i jobbsökartider

  • 2 min

Den vanligaste frågan jag får i mailen är utan tvekan hur man gör för att skaffa jobb i reklambranschen. Av någon anledning är det oändligt många begåvade människor som inte kan tänka sig något bättre än att tillbringa sina dagar med att skriva webbcopy av typen klicka här! och sitta med gamnacke över en sprakig högtalartelefon och förklara varför man nog inte bör ha en 10 rader lång rubrik i en pluggannons. Det är märkligt, men naturligtvis roligt.

Uppenbarligen är det inte bara jag som får frågan, för häromdagen kunde man läsa den här artikeln här i Resumé. Den innehåller många bra tips från folk som vet. Framför allt Pia slår huvudet på spiken när hon säger

1. Välj den byrå du vill jobba på med omsorg. Fundera över vilken reklam du själv gillar och kolla upp vem som har gjort den.

2. Om du är intresserad av en byrå, kolla hur de själva profilerar sig, till exempel i tävlingar och på Facebook.

Som din blivande kollega struntar jag i att du vill jobba i reklambranschen. Jag bryr mig nämligen bara om MIN byrå och tycker att vi är bäst i världen (det är bara att de andra inte har fattat det än). Om jag känner att du lika gärna kan tänka dig ett jobb på DDB blir jag därför lite purken.

Däremot håller jag inte riktigt med om Pias punkt 3.

3. Våga kontakta byråns cd eller vd på ett annorlunda sätt.

Eller snarare, poängen är toppen. När jag jobbade på Garbergs fick jag säkert 10 mail i veckan från folk som sökte jobb, och då var jag inte ens ansvarig för något som hade med rekrytering att göra. Så det är lätt hänt att man försvinner i mängden. Å andra sidan, om man kontaktar rätt person är det hans eller hennes jobb att hålla koll på nya talanger. Därför bör de ta sig tid att titta på alla förfrågningar som kommer in, och då räcker ett välskrivet mail och länk till mappen bra. När man ska spexa till det och försöka sticka ut är det så himla lätt hänt att det bara blir pinsamt.

Därför skulle jag säga så här: Gör bra jobb. Gör din research om byråerna. Ha bara saker i mappen som du verkligen älskar. Hör av dig till rätt person. Var så charmerande som bara du kan vara. Då kommer allt att lösa sig galant.