Reklamekonomer
- 3 min
Jag får ganska ofta frågor från folk som pluggar ekonomi men inte ser sin framtid på exempelvis en bank eller hos en managementkonsult. De undrar om det är kört för dem nu. KAN man över huvud taget jobba med något annat? Och om man vill jobba med reklam och media, hur gör man då?
Det kan jag inte svara på. Grejen med att avvika från den typiskt utstakade banan är ju att det inte finns några enkla svar och lösningar. Det är lite olika, det beror på. Och framför allt i reklambranschen, som består av små företag utan en särskilt formell rekryteringsprocess. Det som gäller på ett ställe och för en person kanske inte alls gäller för en annan.
Men. Det jag kan säga är att människor med ekonomibakgrund verkligen behövs i kreativa branscher. Hur mycket jag än vantrivdes på Handels när jag pluggade har jag haft väldigt stor användning av det jag lärde mig där. När jag jobbade som planner kunde jag lätt ifrågasätta halvrisiga marknadsundersökningar. Som copy kunde jag prata samma språk som mina kunder och inte bli osäker av begrepp som ROI och EBITDA. Framför allt som ung kvinna i en mansdominerad bransch var det jätteviktigt för mig själv, om inte annat, att kunna drämma det där examensbeviset i huvudet på folk som ville hävda sig på min bekostnad.
Den stora utmaningen är snarare att få människor som inte alls har den bakgrunden att förstå vad man kan bidra med. För mig gick det till så här: Sista åren på Handels läste jag bara bara reklam- och mediakurser. De har säkert bytt namn nu, men då var det bland annat media management, marketing research, kulturekonomi, beslutsfattande, consumer behavior och naturligtvis MCXL. Sen praktiserade jag. Genom att vara på olika byråer lärde jag mig, även om mina arbetsuppgifter inte var toppenkul, hur det funkade. Jag lärde mig vad de olika rollerna gick ut på och jag bestämde mig för att bli planner.
Det jobbade jag också som de första åren. Jag testade allt, utmanade allt, tvingade mig in sammanhang jag inte var välkommen i och gick i princip aldrig hem. Det funkade. Men efter ett tag märkte jag att plannerrollen nog inte riktigt var min grej i alla fall. Inte för att det var tråkigt, utan för att rollen copywriter, ju mer jag lärde mig om den, framstod som mitt drömjobb. Så jag frågade om jag fick byta. Jag föreslog för min chef att han skulle ge mig tre månader som copy. Funkade det inte skulle jag gå tillbaka. Efter lite diskussioner sa han okej.
Copyyrket lärde jag mig alltså på plats genom att jobba med riktigt duktiga människor. Det var inte särskilt praktiskt svårt, men jag har ju också alltid skrivit jättemycket, så den delen av hantverket var jag rätt säker på att klara. Resten fick jag ta lite i taget. Och sen fortsatte jag med det tills jag sa upp mig i somras.
Jag tror att nyckeln till att det funkade för mig var att jag verkligen var övertygad om att det jag gjorde vid varje givet tillfälle var rätt. Jag sökte inte jobb som planner med tankar på att bli copy. Jag började inte på Handels för att bli reklamare. Men sen, när funderingarna kom, försökte jag se hur jag kunde lösa det utifrån de ramar som fanns.
Om du är ekonom och är helt övertygad om att du hellre vill bli kreatör ska du nog komplettera med en sån utbildning. Det verkar mycket enklare. Men om du inte riktigt vet kan jag trösta dig med att utbildningen du går nu aldrig kommer att vara bortkastad. Var du än hamnar är det bra att veta det du lär dig nu. Sen är det bara att prova sig fram. Det enda man kan vara säker på är att det aldrig blir som man har tänkt sig.