Reklambloggar som faktiskt skriver om reklam

  • 1 min

Nu har jag bloggat på Resumé i en vecka och inte helt oväntat har det höjts vissa förvånade ögonbryn över mina ämnesval. Ska inte det har vara en reklamblogg? Var är kampanjerna, artiklarna och de djuplodande analyserna?

Ja, mina vänner, de dyker upp här ibland. Men inte varje dag och inte ens varje vecka. Som jag skrev för ett tag sen är jag nämligen inne i en fas där jag inte riktigt vet vart reklamen är på väg. Jag har svårt att hitta spännande vinklar. Och de flesta kampanjer som kommer just nu, även de som är riktigt bra, får mig inte att tänka så mycket att det resulterar i en blogginlägg. De bara ÄR.

Då känns det tryggt att det finns andra skribenter som är helt outtröttliga i sitt reklamintresse. Med sina vässade pennor och blixtrande intellekt är de själva anledningen till att jag startade den här bloggen en gång i tiden. Och de håller fortfarande på, med den äran.

En av dem är Dan Landin, planner på Åkestam.Holst. Den senaste tiden har han publicerat en serie inlägg på temat JAR Generalizations. JAR står för Journal of Advertising Research och inläggen sammanfattar på ett enkelt sätt några av de senaste forskningsrönen om hur reklam fungerar. För självklart vet man det. Att reklam är någon slags alkemisk process med X, Y och Z-faktorer inblandade är helt enkelt inte sant (mer om det i ett senare inlägg). Hur som helst, läs det senaste inlägget i serien här och fortsätt sedan bakåt. Du kommer att kunna imponera på varenda möte ett halvår framöver minst.

En annan blogg jag alltid återkommer till är Adliterate. Den uppdateras ganska sällan men inläggens kvalitet gör att man förlåter det. Varenda gång jag läser den lär jag mig något som jag har enorm användning av i mitt dagliga jobb.

Det finns många fler. Men genom att följa de här tva herrarna håller man sig garanterat i den mest välutbildade kvartilen av reklambranschen. Och det räcker långt.