Rehab

  • 5 min

Nu har jag dragit igång årets detox, eller om man vill låta lite med rock, rehab av mig själv. Med start i måndags och tio dagar framöver ska jag alltså försöka starta om kropp och hjärna.

Jag har gjort olika detoxkurer några gånger förut och om man frågar mina kompisar tycker dom att jag alltid håller på med sånt, men det är inte sant. Det var faktiskt ett helt år sen sist, och jag tror på riktigt att det är bra att i alla fall en gång om året skaka om systemet lite, och inte på sättet åka-på-festival-och-sova-fyra-timmar-på-tre-dygn-sättet.

Om man googlar detox hittar man en massa kurer som kräver att man 1)ska svälta sig själv 2)betala en massa pengar för det. Det tycker jag verkligen inte att man behöver göra. Mitt eget recept är en kombo av olika varianter jag har testat över åren och jag tycker faktiskt att det funkar. Jag brukar känna mig piggare efteråt och framför allt blir jag nästan aldrig sjuk. Och med tanke på hur tråkigt det är att gå runt och snora kan det vara värt att offra en veckas svullande här och där för att slippa det.

Min detox har sex delar som jag samkör. Känns liksom meningslöst att äta nyttigt om man samtidigt stressar ihjäl sig, eller ta en vit månad och sitta uppe och jobba hela natten. Här är dom:

1. Hjärnan. För mig innebär detox av hjärnan att jag försöker rensa kalendern från grejer och bara göra det nödvändigaste, så att jag hinner tänka på vad som faktiskt är viktigt. Den här detoxen började bland annat med att jag bestämde mig för att satsa på forskningen den här terminen, och tacka nej till allt annat. Jag kickade igång en ny konsumtionsfri period (som jag körde fyra månader förra året) och lite annat smått och gott. Så fram med papper och penna och skriv upp vilka problem du brottas med, och ägna de tio dagarna åt att försöka fatta några bra beslut.

2. Sömnen. Man blir väldigt trött av den här processen, så man behöver sova. Jättemycket. Det här är det jag har svårast för, men det funkar ju väldigt mycket bättre om man kan försöka få till 8-9 timmar per natt och nån paus på dagen också.

3. Maten. Jag äter oprocessad veganmat utan snabba kolhydrater (socker, spannmål, sockrig frukt) med riktning åt raw-hållet. Alltså grönsaker, frukt, bär, baljväxter och nötter. Jag förstår att det kan kännas knepigt om man inte brukar äta så alls, men man kan faktiskt äta helt normala och supergoda måltider med de här förutsättningarna om man gör lite research, exempelvis på Green Kitchen Stories. Om man hatar att laga mat är det ju också helt okej. Bara att äta frukt och grönt och nötter som det är, med exempelvis hummus. Eller om man har en mixer, blanda smoothies. Man kommer inte att svälta ihjäl, jag lovar.

4. Drycken. Jobbigaste delen för mig: inget koffein. Näst jobbigaste delen för mig: inget rödvin. Fy vad tråkigt det är, men mina fysiska reaktioner på att avstå får mig att fatta att det nog är väldigt bra ibland. När jag detoxar kör jag alltså bara vatten, osötad juice och koffeinfritt te. Resultatet är extrem trötthet, huvudvärk och identitetskris. Man ba: really? pga  dryck? Men jo. Så är det.

5. Tillskotten. Detox handlar ju mycket om att hjälpa de inre organen, typ lever och njurar, att jobba bättre. Vissa grejer ska hjälpa till med det extra mycket, och dom kan man ta som tillskott. Här hittar jag på lite allteftersom med hjälp av valfri hälsokostaffär. Den här gången blev det te och kosttillskott från Pukka, och extra vetegräs mest för att jag tycker att det är gott att blanda i juice eller smoothies. Raw Bites hjälper inte till med något särskilt utom att de är goda och bra att ta med sig.

6. Träningen. Man är som sagt väldigt trött några dagar in i processen, så det kan kännas helt övermänskligt att träna på som vanligt. Jag brukar istället köra bara yoga och promenader under detoxen, med mycket ryggradsvridningar för det sa min instruktör i New York skulle vara bra av någon anledning som jag inte minns. Men pallar man att göra 5000 armhävningar är det säkert inget dåligt med det.

Det låter ju oerhört mycket när man skriver det så här, men det mesta faller sig naturligt när man väl sätter igång. Jag tycker verkligen inte att det är särskilt jobbigt, utom det där med kaffe då. Men några handfasta tips kanske ändå kan vara bra:

– Om du har lite dålig självdiciplin, rensa ur kylskåp och sånt innan du börjar och plocka undan grejer du inte ska äta/dricka så att de slipper se dem hela tiden.

– Jag tycker att livet kan pågå hyfsat som vanligt under tiden, men det är smart att välja en vecka när man inte har typ sitt livs roligaste fest inbokad.

– Det finns detoxprogram som är från fem till femton dagar. Jag har provat det mesta och tycker att 10 dagar är lagom för att komma in i det utan att det känns helt övermänskligt.

– Är man bortbjuden på middag kan man ta med sig eget käk, eller om man är extra galant, erbjuda sig att laga maten själv och drämma till med exempelvis den här.

– Om du äter väldigt långt från det här i vanliga fall, kan man behöva fasa sig in och ur det hela för att inte chocka kroppen totalt. I så fall kan man börja skära ner på kött, socker, koffein etc någon vecka innan, och gå in i detoxläge gradvis de första dagarna på själva kuren, för att sen köra fullt ut typ tre dagar, och sen börja bygga på igen.

Ungefär så där då. Jag är på inget sätt en expert på det här området, så se det här som en slags idéförslag för den som är nyfiken som man sen kan anpassa som man vill med hjälp av google och egen erfarenhet. Hepp!