Recept för jämställdhet på 16 ingredienser

  • 3 min

Önskeinlägg igen! Några av er har undrat om jag inte kan sammanfatta några enkla, handfasta tips för hur man kan jobba för jämställdhet i vardagen. Så här kommer den, listan för jämställdhetskämpar som inte kräver att man läser en enda bok!

För män

– Umgås med dina kvinnliga vänner på tu man hand. Det ger en massa nya perspektiv och bygger på allas nätverk (floskelspråk för kompisgäng). Ät lunch, ta en öl, maila roliga klipp till varann. Har du inga tjejkompisar? De finns ofta att hitta på jobbet. Annars kan man börja i släkten: häng med syrran utan resten av familjen i släptåg, eller din partners syskon, eller kusiner, eller mostrar, eller vem sjutton som helst. Hälften av jordens befolkning är kvinnor och många av dem är urtrevliga, så med lite ansträngning bör det gå galant.

– Är du chef? Glöm inte att social-umgås med dina kvinnliga anställda också. Sitt kvar och gagga över en kaffe efter lunchen, till exempel.

– Gå hem ikväll och fråga din partner om hon tycker att ert hem funkar som det ska och om ni delar lika på hemarbetet. Jämställdhet handlar inte bara om att lägga lika många timmar, det handlar också om att ta lika stort ansvar för rådd, tjat och arbetsfördelning. Är hon eller du inte nöjd? Ta initiativet till att skriva en lista där ni delar upp ansvarsområden och snacka igenom vilken nivå på tex städning som ni båda är okej med.

– Bryt upp grabbiga miljöer. Säg ifrån om någon pratar nedsättande eller generaliserande om kvinnor (även om det är på skoj) och låt bli att göra det själv. Eller ta med ovan nämnda tjejkompis nästa gång du ska spela squash med killarna.

– Läs/lyssna på/titta på böcker/musik/film/konst som handlar om, eller är gjord av, kvinnor. Det är kul och givande med blandning.

– Ta inte mer än ditt sätes angivna plats i kollektivtrafiken.

– Gör en lista över dina kvinnliga förebilder, från mamma till Jeanne D’Arc. Kommer du inte på några? Podcasterna Genier och Stuff Mom Never Told You som jag tipsade om här om dagen vimlar av grymma förebilder från alla möjliga bakgrunder.

– Om du är ute och går sent på kvällen, undvik att gå för nära främmande kvinnor. De är rädda, vilket är hemskt, men sant. Gå över på andra sidan gatan. Ta ner luvan. Säg ett glatt Hej! om du möter någon på löprundan.

– Kräv halva föräldraledigheten, och stå på dig även om din partner inte vill dela med sig. Det är ju till hälften ditt barn, för sjutton.

För kvinnor

– Umgås på tu man hand med dina manliga vänner. Av samma skäl som ovan.

– Är du chef? Se till att du inte gör en massa underkvalificerat jobb som tar tid från det du egentligen ska göra. Delegera till en manlig kollega istället (dina kvinnliga anställda plockar säkert nog med kaffekoppar ändå).

– Bryt upp brudiga miljöer. Byt samtalsämne om ni fastnar i en massa okonstruktivt tjat om killar och barn. Prata om allt ni gillar och låt allas fulla personligheter få plats. Ta med ovan nämnda killkompis så händer det oftast av sig själv.

– Sluta omedelbart att läsa ”tjejtidningar”. Efter 6 månaders detox kan du kolla om du fortfarande saknar dem och i så fall smyga in en ytterst liten del i din mediadiet.

– Gör en lista över 10 kvinnliga förebilder du inte redan känner till. Kom ihåg att det finns kvinnor inom alla fält, det är bara vi som glömmer bort dem hela tiden. Lite research kan behövas alltså.

– Om du är ute sent på kvällen, glöm inte att du har lika mycket rätt till gatan/löprundan som männen har.

– Ta halva föräldraledigheten, varken mer eller mindre, även om du gärna vill ta mer. Det kommer att löna sig på så många sätt i framtiden.

Sådär, bara att skriva ut och spika upp! Och kommentera gärna med egna tips.