Q&A del 4: Om politik om miljö

  • 4 min

Du verkar ju resa mycket, hur tänker du kring ditt resande och miljöpåverkan? Du säger också att du är modeintresserad. Hur tänker du kring mode och miljöpåverkan?Tack på förhand och tack för en fantastiskt bra och läsvärd blogg.

Tack! Jag har skrivit om just de två grejerna här. Det är inget superbra svar. Jag tänker helt enkelt att de bästa vore om jag inte reste och inte köpte kläder. Men det gör jag ju ändå, pga är människa. Gör så gott jag kan och kompenserar där det går.

1. Är du socialist och om inte, varför inte? 2. Vad hette den där boken om Olof Palme som du skrev om för länge sedan? 3. Vilken politiker i Sverige tycker du är vettigast? 4. Hur kommer det sig att du inte röstar på F! (vad jag vet i alla fall)? 5. Okej så krånglig fråga, men om du har tid: Vad är din vision om hur samhället borde se ut?

1. Har inte funderat så mycket på det, så slog upp definitionen här och måste säga att baserat på den är jag inte det. Jag tror inte att just kollektivt ägande är lösningen på de problem vi har (även om jag tror att vissa resurser mår bra av att ägas gemensamt). 2. Underbara Dagar Framför Oss av Henrik Berggren. Superbra! 3. Jag är mycket förtjust i Birgitta Ohlsson (FP, EU-minister) och Anders Wallner (partisekreterare MP). Gudryn Schyman är den bästa retorikern. 4. För att jag röstar på MP. Miljöfrågor är lika viktiga för mig som jämställdhet. Om inte MP fanns skulle jag nog rösta på Fi. 5. Två enkla principer: vi har fattat att vi är beroende av planeten men inte tvärtom, och organiserar våra samhällen därefter. Och alla människor är fria från både explicit förtryck (från diktatorer, krig, våld osv) och implicit förtryck (från strukturer och normer som vill boxa in oss).

Hur bestämde du vilket parti du skulle rösta på? Någon särskild fråga som påverkade extra?

Det bestämmer jag från gång till gång. Jag har röstat på alla möjliga partier. Jag tycker att en av fundamenten för demokrati är att man ändrar sig när det behövs. Om MP skulle svänga åt ett håll jag inte gillade skulle jag gå ur och engagera mig någon annanstans. Men nu känns det bra där vilket beror på att de fokuserar på de frågor jag tycker är viktigast: miljö/klimat och mänsklig frihet (öppna gränser, jämställdhet, lika rättigheter). Jag håller inte med alla miljöpartister om allt, så klart, men jag skriver under på världsbilden och prioriteringarna.  Det är viktigast för mig.

Jennie: Hej Nina! Jag hade velat höra hur du ser på att skaffa biologiska barn, ur ett samhälls-/miljöperspektiv typ. Jag har funderat mycket på det där, om det överhuvudtaget är rätt att göra, när det finns så många som redan är utan föräldrar. Det känns ju jävligt ego att sätta ett nytt barn till världen när vi är rätt säkra på att det kommer att gå åt helvete till slut. Hur ser du på saken?

Annika: Skulle inte egentligen det bästa man kan göra för miljön vara typ självmord? För är inte allt det vi nu gör för ”miljön” grejer vi gör för att MÄNNISKAN ska kunna existera här på jorden så länge som möjligt? Jorden skulle ju klara sig himla bra utan oss.

Väldigt intressanta frågor som jag tycker hänger ihop en del. Jag och min bror pratade om det en gång, att om man skrev på ett kontrakt om att aldrig skaffa barn borde man teoretiskt kunna fräsa runt i privatplan resten av livet (rent miljöpåverkansmässigt alltså) eftersom man har brutit en konsumtionskedja för evigt. Det blir snabbt väldigt filosofiskt det här: har vi människor några som helst rättigheter egentligen? Till planeten eller till vårt eget liv? De flesta ideologier och religioner utgår ju från att människolivet är okränkbart, men om man ställer det i relation till planeten är det ju snarare tvärtom: kränker vi planeten gör den slut på oss (men knappast tvärtom). Känner att jag tar mig lite vatten över huvudet här, men i princip så måste jag väl säga JA. Så som världen ser ut nu är det ego att skaffa barn och det bästa för miljön vore att det fanns mycket färre människor. Men samtidigt är man ju ego. Jag vill leva och jag vill ha barn även om jag inte riktigt kan försvara det. Jag tror att man får utforska sin egen gräns för vad som känns rimligt ego (typ: att överleva) och orimligt ego (typ: att äta kött varje dag).