Q&A del 2: om jämställdhet och feminism

  • 4 min

Om du skulle förklara enkelt som till ett barn, hur beskriver du då hur kvinnor är strukturellt underlägsna män i vårt samhälle?

Förr i tiden fanns det lagar som bestämde vad män och kvinnor fick göra, eftersom man ansåg att kvinnor var mindre intelligenta och starka än män. Om de gjorde samma sak som män tänkte man att det skulle bli en massa fel (ungefär som om barn fick göra alla saker som vuxna får). Till exempel bestämde de här lagarna att kvinnor inte fick rösta, ärva, driva företag, jobba som poliser osv. Det tyckte alla var helt självklart. Så är det inte längre; i Sverige idag finns det inga lagar som förbjuder kvinnor eller män att göra vissa saker, men många av de tankarna om att män och kvinnor är olika och olika lämpade för olika saker lever kvar. Det är det som kallas för normer, eller strukturer.

Genom olika sociala regler säger de här normerna att män är bättre på vissa saker (oftast som har med styrka, makt, teknik och pengar att göra) medan kvinnor är bättre på andra (oftast som har med sociala sammanhang, känslor, familj osv att göra). Det leder till två problem. Dels gör det det svårare för människor att fritt välja sina liv, eftersom normerna säger att det är konstigt eller onaturligt för en kvinna att jobba som rörmokare eller för en man att gråta (även fast det inte har något med kön att göra egentligen). Dels eftersom de saker som ses som manliga har högre status i vårt samhälle. Exempelvis mäts nästan allt vi gör i pengar. Eftersom pengar är en manlig domän sätter det kvinnor i underläge. Vi förväntar oss helt enkelt inte att kvinnor ska vara lika bra på det vi anser är viktigt. Det är det man menar med strukturell över- och underordning.

Vissa människor väljer ju att uttrycka sig helt könlöst. Vad tycker du kring det? Är det en bra väg att få bort fokus från kön?

Jag gillar ju text och språk så jag tycker att det absolut är ett bra sätt att förändra saker. Jag försöker själv att alltid prata könlöst när könet inte har en specifik förklarande funktion, alltså säga personen, barnet, osv hellre än kvinnan, pojken, etc. Jag tycker att det hjälper mig att öppna upp tanken.

Tips på bra böcker om feminism?

Ska man bara läsa en enda tycker jag att Caitlin Morans Konsten att vara kvinna bör vara den. Mycket rolig och lättläst. Andra favoriter är Flickan och Skulden av Katarina Wennstam, Det Andra Könet av Simone de Beauvoir och alla som jobbar med ledarskap i någon form borde läsa Det Ordnar Sig av Anna Wahl m.fl.

Vore intressant också att veta vad du tycker om underbaraclara/rumpgate ifall du har hängt med i det? Hur tycker du överlag att modeintresse går ihop med feminism?

Har inte hängt med i just rumpgate men tycker överlag att det är en klurig fråga. Det finns inget feministiskt problem i sig med att bry sig om utseende/mode, men så som världen ser ut nu blir det ju lätt att man om man gör det bara bekräftar existerande normer. Att bryta mot utseendenormer är ett supereffektivt sätt att skaka om saker och ting – det blir så tydligt hur snäva vi är när exempelvis en kille har klänning eller en tjej inte rakar sig under armarna. Jag tycker dock inte att det är en av de viktigaste feministiska frågorna (alltså vad varje individ gör med sina kläder), så jag överlåter till andra att diskutera, men jag förstår båda sidorna.

Har funderat på feminism som ett ”kravmoment” och undrar hur du ställer dig till det? exempelvis att det blir moraliskt svårt att raka sig under armarna men att en(av olika, säkert yttre påverkan och strukturer) vill göra det. Får feminismen bli ytterligare ett krav eller ska det endast förskingra andra krav? Kanske går det inte att förändra en struktur utan att detta blir jobbigt för oss? exempel 2) på sätt och vis tänker jag liksom att ätstörningar, förutom att vara en konfliktsjukdom i sig, för en feministiskt medveten kvinna blir en moralisk konflikt. Det är jobbigt att gå runt i linne om en har komplex för sina armar men fullständigt nödvändigt o viktigt osv osv. Tankar kring detta alltså…?

Förstår precis vad du menar. Jag skrev ett inlägg om det för ett tag sen, det kan man läsa här!