Power Clutch, Tangerine, Neo Whimsical

  • 3 min

Nu ska jag skriva ett mycket otypiskt inlägg. Om du inte gillar det får du hoppa över det, men hell, ska man skriva något varje dag får man ibland utforska mer oväntade sidor av livet. Det har inlägget handlar om nagellack.

Naglar är något av en besatthet och fobi för mig. Lika lycklig som jag kan bli av att se riktigt snygga naglar (på mig själv eller andra) lika mycket panik får jag när nagellack flagnar eller en flisa går av eller (ve och fasa) någon i min närhet biter på naglarna. Då måste jag lämna rummet, på fullt allvar.

Hur som helst. När man som jag är besatt av naglar är New York ett utmärkt ställe att bo på. Det finns nagelsalonger i varenda gathörn där en liten armé av trevliga människor står redo att fila, fixa och lacka för 10 dollar plus dricks. Bästa stället heter SoHo Nail och ligger uppför en hemlig trappa på West Broadway mellan Prince och Houston.

Dock finns en komplikation: ska man jobba på tuff reklambyrå tjänar man inte så mycket pengar. Alltså är det inte ekonomiskt försvarbart att springa till nagelsalongen hela tiden, i alla fall inte om man vill ha råd att exempelvis betala en ockerhyra och dricka vin ute ( det är detta som kallas prioriteringar, har jag hört). Lösningen: Gå på salong, noggrant studerandes de professionella manikyristernas teknik, och gå hem och göra det själv.

Det här behöver man:

– Nagelsax/klippare och nagelfil

– träpinnar

– nagelbandsborttagaren Cuticle Away som man måste köpa här i USA. Inte sån där larvig nagelbandsolja eller kräm som säljs i Sverige.

Och om man vill lacka:

– Nagellack i ärtig färg (jag väljer Essie alla dagar i veckan) och ett överlack med akryl

– Snabbtorkningsspray

– Korrigeringspenna, eller en tops doppad i aceton

– En film eller TV-serie laddad på datorn

Gör såhär:

1. Ta bort gammalt lack. Klipp naglarna och fila till formen.

2. Doppa tassarna i ljummet vatten i några minuter. Man kan fylla lite i handfatet bara.

3. Torka händerna och kör på ordentligt med Cuticle Away på alla nagelband. Låt verka i en minut. Det här är alltså hela anledningen till att amerikanskor har snyggare hander än alla andra. De har fattat grejen med nagelband. Om man tar bort dem blir hela händerna snyggare och lacket sitter längre.

4. Ta en träpinne och skrapa bort borttagningsgelén. Torra, pajade nagelband följer med. Magi!

5. Skölj och torka händerna.

Du som gillar naturliga naglar är klar nu. Annars:

6. Måla ett lager med den ärtiga färgen. Ta mycket lack, cirka dubbelt så mycket som du brukar. Det gör inget om det blir lite fel, så länge det inte rinner har du lagom mycket. Förutom Cuticle Away är det här viktigaste hemligheten jag har lärt mig. Ös på bara.

7. Spraya på med snabbtorkningssprayen. Vänta en minut. Måla nästa lager färg på samma sätt.

8. Spraya igen. Vänta en minut. Dra på överlacket. Spraya.

9. Korrigera kladd med pennan eller tops.

10. Sitt förbaskat stilla framför datorn eller TV:n medan du kollar på ett avsnitt av valfritt 40-minutersprogram. Eftersom du har målat tjockt med lack tar det tid att torka.

Sådärja! Nu borde det sitta som berget i minst en vecka. När man har fått in snitsen tar det inte mer än max 10 minuter plus torktid. Och just det, rubriken till det har inlägget är mina favortilack från Essie. 7 dollars på närmsta amerikanska apotek!

Såhär ungefär blir det när man är klar. Inkluderar ej tuff ZZTop-tändare.