Pölsa och pannkakor

  • 2 min

På nyheterna häromdagen pratades det om att många skolor nu har infört vegetarisk mat en dag i veckan, borde för att spara pengar och miljö. Kritikerna menar att det här inskränker barnens möjligheter att välja, enligt reportern.

Ja, alltså. Gick ju ändå i skolan i 12 år och vad jag vet är hela grejen med skollunch att man inte får välja? Det finns en maträtt eller två och så finns det fil. Oavsett om maträtterna innehåller kött eller inte finns det inga val, så det är ett jättekonstigt argument.

En person som intervjuas säger att hon inte vill ha pekpinnar i skolmatsalen. Men vad är det att servera kött eller fisk varje dag då, i sånt fall? Är inte det en ”pekpinne” som säger att man ska äta kött? Att vegetarisk mat är fel, eller en avvikelse? Borde inte skollunchen ge barnen en bredd?

Tidigare har DNs Hanne Kjöller lagt fram argumentet att barn inte gillar linsgryta. Då blir jag bara trött. Ingen kan väl tro att vegetarisk mat är samma sak som linsgryta? Alltså inte på riktigt väl? Och om någon stackare är så oallmänbildad, borde hen kanske inte vara ledarskribent på landets största dagstidning? Men för den som undrar kan jag tillägga att barn inte gillar lapskojs eller pölsa, men att de gillar pannkakor och pizza. Alltså kan man inte servera kött för då äter inte barnen. Typ så, eller?

Att servera köttfritt en dag i veckan är en så himla minimal liten skitsak som jag på allvar inte fattar att någon kan bli upprörd över. Hade skolan bara gjort det utan att kalla det ”köttfritt” hade ingen ens märkt något. Jag tror att det i princip bara handlar om att de här vuxna känner att deras egna matvanor ifrågasätts, och att de vet att det faktiskt inte funkar att äta industrikött varje dag. Det är inte försvarbart, men man vill inte ändra sig. Och då blir varje förslag på såna här små förändringar ett vansinnigt angrepp.

Jag har käkat vegetariskt i snart 6 månader nu. Har ätit linsgryta två gånger under den perioden. Jag har inte dött, jag har inte blivit korkad, har inte blivit dubbelmaoist. Dock har jag sparat grymt mycket pengar och provat en massa nya maträtter. Förövrigt var linsgrytan jättegod.